2020. június 3. szerdaKlotild
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Tăriceanu: az államfő külpolitikai, védelmi vagy közrendészeti témák kapcsan vehetne részt a kormány ülésén

2017. január 18. 15:57, utolsó frissítés: 15:57

Az államfő akkor vehet részt a kormány ülésein, hogyha meghívja a miniszterelnök, vagy ha a napirenden külpolitikai, védelmi, vagy közrendészeti témák szerepelnek, máskülönben a jelenléte "túllépi az alkotmányos kereteket" - jelentette ki szerdán Călin Popescu-Tăriceanu, a szenátus elnöke.

"Az Alkotmány nagyon világosan fogalmaz e tekintetben: lehetővé teszi, hogy az elnök részt vegyen a kormányülésen, hogyha a napirenden külpolitikai, védelmi, vagy közrendészeti témák szerepelnek. Amúgy, az államfő akkor vehet részt a kormányülésen, ha meghívást kap a miniszterelnöktől. Szóval, ha az elnök ma azért ment a kormányhoz, mert erről a három témáról beszéltek, akkor semmi gond, nyilván, minimális udvariasság lett volna a részéről, hogyha értesíti erről a szándékáról a kormányfőt. Gyanítom, hogy a kormányfő nem állít be, amikor úri kedve úgy tartja a Cotrocenibe, és előre szól legalább telefonon. Ha azonban ez a három téma nem szerepelt a napirenden, akkor az államfő jelenléte túllépi az alkotmányos kereteket" - jelentette ki Călin Popescu-Tăriceanu a szenátusban.

Johannis szerdán Sorin Grindeanu miniszterelnökkel tárgyalt a Victoria-palotában és elnökölt a kormányülésen.

Az ülés végén Grindeanu miniszterelnök azt nyilatkozta, hogy az őrségtől tudta meg, hogy az elnök jön a kormányhoz. (agerpres)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS