2020. május 28. csütörtökEmil, Csanád
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

"Nem időszerű" a büntetőjog módosítása a bukaresti amerikai nagykövet szerint

2017. január 19. 20:04, utolsó frissítés: 20:04

Időszerűtlennek nevezte a román büntetőjog tervezett módosításait Hans Klemm bukaresti amerikai nagykövet, aki szerint országa ellenez bármiféle olyan igazságszolgáltatással kapcsolatos intézkedést, amely gyengíti a jogállamiságot.

Az amerikai diplomatával a News.ro román hírügynökség közölt interjút szerdán. Klemm kifejtette, hazája továbbra is teljes mellszélességgel támogatja Klaus Iohannis államelnöknek és a román igazságszolgáltatási intézményeknek a jogállamiság erősítésére irányuló törekvéseit.

A Sorin Grindeanu vezette román kormány szerdán sürgősségi rendeletekkel, előzetes társadalmi vita nélkül készült életbe léptetni egy közkegyelmi tervezetet és a büntető törvénykönyv módosítását, amit az akadályozott meg, hogy Klaus Iohannis államfő előzetes bejelentés nélkül megjelent a kabinet ülésén.

A nagykövet kifejtette, Románia rendkívüli eredményeket ért el a korrupcióellenes harcban, s ebben kiemelt szerepet játszott a hivatali visszaélésre vonatkozó büntetőjogi előírások alkalmazása. Rámutatott, bármely olyan törvénykezdeményezés, amely gyengíti a jogállamiságot, pártpreferenciától függetlenül kedvezőtlenül érint minden román állampolgárt.

Emlékeztetett, hogy az amerikai-román stratégiai partnerség, valamint Románia NATO- és EU-tagsága közös értékeken alapul, amelyek között egyebek mellett a jogállamiság melletti elköteleződés is szerepel.

"Időszerűtlen bármely olyan intézkedés, amely Romániában a jogállamiságot gyengíti, és elvárjuk, hogy valamennyi román intézmény erősítse a korrupcióellenes harcot" - mondta a nagykövet.

A diplomata leszögezte, hogy az Egyesült Államok határozottan támogatja Laura Codruta Kövesi korrupcióellenes főügyészt is. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS