2020. február 24. hétfőMátyás
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

A DIICOT szerint a közkegyelem kedvezne a bűnözés elterjedésének

2017. január 20. 07:07, utolsó frissítés: 07:07

A közkegyelemről szóló és a büntető törvénykönyveket módosító rendeletjavaslatot kritizálja csütörtöki közleményében a Szervezett Bűnözés és Terrorizmus Elleni Igazgatóság (DIICOT).

Az intézmény úgy véli: a közkegyelem gyakorlása kedvezni fog a bűnözés elterjedésének, ráadásul az igazságügyi minisztérium indítványát nem támasztja alá a bebörtönzött személyek létszámáról szóló statisztikai elemzés, így azt sem lehet pontosan megállapítani, hány elítélt esne az intézkedés hatálya alá.

A DIICOT ügyészei ugyanakkor leszögezik, a rendelet sürgős elfogadását azért sem tartják megalapozottnak, mert az alkotmány 73. cikkelye, valamint a 2002/546-os törvény második cikkelye egyértelműen leszögezi, hogy amnesztiát vagy kollektív közkegyelmet csak organikus törvény révén lehet gyakorolni.

A DIICOT széles körű konzultációt kért az ügyészekkel azoknak a következményeknek a feltérképezése céljából, amelyeket a rendelet elfogadása vonhat maga után. A konzultáció eredményét az igazságügyi minisztériummal fogják ismertetni - közölte a DIICOT. (agerpres)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS