2019. december 9. hétfőNatália
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Több városban tüntettek csütörtök este is a közkegyelmi rendelet tervezete ellen

2017. január 20. 09:16, utolsó frissítés: 09:16

Több városban tüntettek csütörtök este a közkegyelmi rendelet és a büntető törvénykönyvek tervezett módosítása ellen.

Temesváron Az Opera téren körülbelül ezer személy gyűlt össze a csütörtök esti tüntetésre, hogy tiltakozzanak a tervezett rendeletek ellen, amelyek szerintük egyes politikusokat, üzletembereket és köztisztviselőket segítenének abban, hogy kivonják magukat a büntetőjogi felelősségrevonás alól.

A tüntetők olyan feliratokat tartottak a magasba, mint például 'Kérjük, bocsássatok meg nekünk, nem tudunk annyit termelni, mint amennyit ti elloptok', 'Egy demokráciában a tolvajok a börtönben ülnek', 'Demokráciát akarunk amnesztia nélkül', 'Börtönbe, ne kormányba' és 'A korrupció öl'.

A tüntetők megkerülték az Opera teret, majd visszatértek az opera elé, ahol az Országos Korrupcióellenes Ügyészség főügyészét, Laura Codruța Kövesit támogató jelszavakat skandáltak.

Temesváron a tüntetők ígéretet tettek, hogy a következő estéken visszatérnek a tiltakozás helyszínére.

Brassóban a prefektúra előtt gyűlt össze mintegy 300 tiltakozó, hogy kifejezze felháborodását a közkegyelmi rendelet tervezetével és a Btk. tervezett módosításával szemben.

A tüntetők piros lapokat lobogtattak, és azt kiabálták: 'Börtönbe Dragneával!', "Codruța, ne feledd, mi a te pártodon vagyunk!", "A DNA vigyen el titeket!".

"Azok az emberek, akik 27 éven át loptak, most külön törvényeket akarnak saját maguk számára' — mondta az egyik résztvevő, hozzátéve, polgári kötelességének érezte, hogy megvédje jogait azokkal szemben, akik lábbal akarják tiporni a demokrácia elveit.

A tüntetők elvonultak a Szociáldemokrata Párt (PSD) székházáig, majd visszatértek a prefektúra elé. A megmozdulás incidensek nélkül ért véget.

Nagyszeben központjában mintegy 200 személy töntetett csütörtök este a közkegyelmi rendelet tervezete és a Btk. tervbe vett módosítása ellen. Egyes tiltakozók PSD-ellenes feliratokat emeltek a magasba. A tüntetők között volt a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) és a Nemzeti Liberális Párt (PNL) néhány tagja.

A nagyszebeni városháza február elsejéig, 18 és 20 óra közötti időszakra engedélyezte a tervezett kormányrendeletek elleni tiltakozó akciókat. Csütörtök este mínusz 7 fok volt Nagyszebenben. (agerpres)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS