2020. február 22. szombatGerzson
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

A PSD azt állítja, ők fizetik Dragnea és Grindeanu amerikai útját

2017. január 20. 12:59, utolsó frissítés: 13:00

A PSD fizeti Liviu Dragnea képviselőházi elnök amerikai útját és részvételét Donald Trump amerikai elnök beiktatásán - állítja a párt.

Dragnea, a PSD elnöke és Sorin Grindeanu kormányfő a beiktatási bizottság alelnöke, Elliot Broidy meghívására hivatkozva több napos látogatásra Washingtonba utazott.

Az államelnöki hivatal már Dragnea elutazása előtt, hétfőn közleményben hívta fel a figyelmet, hogy az Egyesült Államok megválasztott elnökének beiktatására a szokásjog szerint egyetlen ország küldöttsége, kormány- vagy államfője sem kap hivatalos meghívót, országaik képviseletére a Washingtonban akkreditált nagyköveteket hívták meg.

Dragnea azt állította: a meghívója csak azért nem "hivatalos", mert még nem lépett hivatalba az új kormányzat, amerikai látogatása hivatalos jellegét sugallva pedig hozzátette, hogy útja költségeit várhatóan a képviselőház fedezi.

A News.ro hírügynökség pénteken bemutatta azt a képviselőházi dokumentumot, amelyben vállalták volna a két politikus költségeinek megtérítését.

A Romania Libera, illetve a News.ro szerint azonban a parlamenti titkárság végül mégsem vállalta, hogy megtéríti a házelnöknek a repülőjegy, a szálloda és "jelképes ajándékok" árát. Az ellenzéki lapnak Mircea Dragici, a PSD pénztárosa elárulta, hogy Dragnea amerikai látogatásának költségeit a párt fedezi, mivel Dragnea és Grindeanu a "választásokon győztes párt" elnökeként és kormányfőjeként kapott meghívót.

A Romania Libera szerint ez is azt bizonyítja, hogy Dragnea nem hivatalos, hanem magánlátogatáson tartózkodik Amerikában, és olyan eseményeken vesz részt, amelyekre - százezer és egymillió dollár közötti összegekért - bárki jegyet válthatott a beiktatási bizottságnál.

Dragnea csütörtök este több fotót mellékelve arról számolt be Facebook-oldalán, hogy "egy szűk körű vacsorán" neki és Grindeanunak is alkalma volt Trumppal találkozni, akitől a román-amerikai stratégiai partnerség újabb szintre emelését kérte. A megválasztott elnök erre - a beszámoló szerint - azt válaszolta: "Azon leszünk! Románia fontos számunkra".

A házelnök a héten az amerikai képviselőház külügyi, illetve bizottságának elnökeivel is találkozott és megbeszélést folytatott Michael Flynn-nel, a megválasztott amerikai elnök nemzetbiztonsági tanácsadójával. (mti, hírszerk.)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS