2020. január 17. péntekAntal, Antónia
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Ezrek tüntetnek országszerte a Btk. módosítása miatt

2017. január 22. 18:43, utolsó frissítés: 22:50

Országszerte elkezdődtek az előre meghirdetett tüntetések, hogy a büntető törvénykönyvek készülő módosításai ellen tiltakozzanak. Az ország összesen 19 városában hirdettek meg a kezdeményezők tüntetést a Facebookon. Erdélyben Kolozsvárra, Szatmárnémetibe, Brassóba, Nagybányára, Temesvárra, Nagyszebenbe, Aradra, Gyulafehérvárra és Nagyváradra.

Bukarest

Az Agerpres tudósítása szerint a bukaresti Egyetem téren néhány százan gyűltek össze. A Hotnews 2000 emberről ír. A tüntetők többek közt azt skandálják, hogy "PSD - a vörös pestis", "A DNA vigyen el titeket", "DNA, ne feledd, mi a te pártodon vagyunk". Egyesek táblákat tartanak a kezükben, olyan feliratokkal, mint "Referendumot mindenkinek, hadd derüljön ki, ha tolvajok vagyunk", és "Otthon jó meleg van, de én érted is kiabálok".UPDATE: A tiltakozók 18 órakor elindultak a kormány épülete felé. Közben jelentősen megnőtt a tüntetők száma, a Digi 24 szerint nagyjából 10 ezer ember vehet részt az akción. Azt írják, hogy Klaus Johannis államfő is részt vesz az eseményen.UPDATE 2: Johannis: azért jöttem az Egyetem térre, hogy kifejezzem a felháborodásomat

"Azért jöttem az Egyetem térre, több ezer románhoz hasonlóan, hogy kifejezzem felháborodásomat. Egy csoportnyi politikus, akiknek büntetőjogi ügyeik vannak, meg akarják változtatni a romániai törvénykezést, meg akarják gyengíteni a jogállamot, és ez megengedhetetlen. Nem engedhetjük meg, hogy megváltoztassák a jogszabályokat, és vétkes politikusok tízei, százai tiszta lappal folytathassák a törvénytelenségeiket. A románok joggal vannak felháborodva" - mondta az államfő, aki egy ideig a tömeggel menetelt. Ekkor a tiltakozók azt is skandálták: "Johannis velünk van!" Később ismét autóba ült az államfő, majd a Magheru sugárúton kiszállt, és köszöntötte az embereket.
A fővárosban tovább nőt a tüntetők száma, 19 óra körül már 15 ezer tüntetőről írnak az újságok.

UPDATE 3: Tovább nő a tüntetők száma a fővárosban a Digi 24 tudósítása szerint, már 20 ezer emberről írnak. Néhányan közülük már megérkeztek a Victoria-palota elé, mások még mindig a Magheru sugárúton vonulnak fel különböző rigmusokat skandálva, így "Le a kormánnyal!" "PSD - a vörös pestis" vagy "Egy demokráciában a tolvajok a börtönben ülnek".UPDATE 4: A tömeg a Victori téren felállított rendőrkordont átszakítva előbb a PSD Kisseleff sugárúti székhelye, majd innen az ALDE székháza felé vette az irányt. Közben kormányellenes jelszavakat skandálnak. A Digi 24 úgy saccolja, hogy 28 ezer ember vonul már Bukarest utcáin a közkegyelmi tervezet ellen tüntetve. A csendőrök szerint a tüntetés békésen zajlik.UPDATE 5: Bukarestben véget ért a tüntetés, az emberek elindultak haza a Digi 24 szerint.

Dacian Cioloş ex-miniszterelnök arról írt Facebookján, hogy ezeket az embereket nem kellett autóbuszokkal a helyszínre szállítani, mert az elveik vezérelték őket:Kolozsvár

A Hotnews közlése szerint Kolozsvár főterén nagyjából 2000 ember gyűlt össze, többségük fiatal. A tüntetők már 17 óra előtt elkezdtek gyülekezni. Többek között azt skandálták: "Igazságot akarunk, nem korrupciót." "Le Ciorbeával" "Kifelé, kifelé a PSD-vel az országból." és "Lemondani!", "Szégyelljétek, szégyelljétek magatokat!", "Dragnea, ne feledd, eljön a te időd is!"A tiltakozók táblákat emeltek a magasba olyan feliratokkal, mint "Nemet az amnesztiának, börtönbe a tolvajokkal", "Egy demokráciában a tolvajok a börtönben ülnek", "Ilyen ügyvéddel a nép tarthat az elítéléstől", "Törvényeket a népnek, és nem a politikusoknak", "PSD, ne feledd, ez az ország nem a tied". A tüntetők a főtéren gyűltek össze, majd körbevonultak Kolozsvár központján.UPDATE: A legfrissebb hírek szerint a Kolozsváron legalább 5000 ember tüntetett.

A Digi 24 arról ír, hogy Aradon mintegy 200 ember tüntet, míg Nagybányán is összegyűltek néhány százan. Nagyváradon a Hotnews szerint mintegy 300 ember tiltakozik a közkegyelmi rendelet és a büntetőjogi törvénykezés módosításának tervezetei ellen. Iași-ban mintegy 2000 ember tüntethet a helyi sajtó szerint - írja a hotnews.ro.

Brassóban nagyjából 1000 ember ment az utcára tiltakozásul, a már korábban is említett skandálásokról tudósít a sajtó, mint "A korrupció öl".Szatmárnémetiben nagyjából 100-150 ember mehetett ki a képek tanulsága szerint.
Temesváron is szép számban gyűltek össze. A Timis Online tudósítása szerint 20 óra körül mintegy 3000 ember tüntet a város központjában, köztük a város PNL-s polgármestere Nicolae Robu. Azt írják, hogy a tüntetők Sorin Grindeanu lemondását kérik. És többek között azt kiabálják: "Csak így tovább, Codruța, a te oldaladon vagyunk!" vagy "Köszönjük, Dacian Cioloș!"UPDATE: A tüntetők a Győzelem térről a prefektúra épülete elé vonultak.
A Hotnews összefoglalója szerint a diaszpóra képviselői is csatlakoztak vasárnap a közkegyelem elleni tüntetésekhez: pár tucat ember ment ki az utcára Londonban, Párizsban, Milánóban, Oslóban, Rómában és Koppenhágában. A táblákra felírt üzenetek a hazaiakhoz hasonlóak voltak: "Demokráciában a tolvajok a börtönben ülnek" vagy "No pardon for corrupt Romanian politicians". A külföldi megmozdulásokról beküldött fotók a Hotnews oldalán nézhetők meg.(hírszerk.)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS