2020. július 3. péntekKornél
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Véget ért a MIÉRT "Make my community a youth capital!" elnevezésű projektje

2017. január 23. 17:36, utolsó frissítés: 17:36

Január 13-21. között zajlott Kolozsváron és Tordaszentlászlón a Make my community a youth capital! elnevezésű projekt a Magyar Ifjúsági Értekezlet és az Oktatási és Szakképzési Programok Országos Hivatala szervezésében.

A hét során a kilenc országból érkezett fiatalok tanulmányi látogatásokon vettek részt, a Kolozsvár 2015 – Európa Ifjúsági Főváros projektben dolgozók osztották meg tapasztalatikat a jelenlevőkkel.

A fiatalokat Vákár István, a Kolozs Megyei Tanács alelnöke is fogadta, valamint Szőcs Endre, MIÉRT-es megyei önkormányzati képviselő is ellátta információkkal az érintett témákkal kapcsolatban.

A 2015-ös ifjúsági főváros projekt megvalósításáról esett szó azon a tanulmányi látogatáson, amelyen a kolozsvári városházán Emil Boc polgármesterrel találkozott a csapat.

Diana Apan, a Share Föderáció szóvivője és Ovidiu Cîmpean, a városháza kommunikációs, városfejlesztési es projektmenedzsment főosztályának igazgatója pedig az önkormányzat projektben betöltött szerepéről beszéltek. Florin Moroșanu, az általa kezdeményezett Kolozsvár 2021 Európa Kulturális Fővárosa projektet mutatta be a résztvevőknek.

Antal Lóránt, a MIÉRT elnöke kiemelte: "Kolozsvár 2015-ben ifjúsági főváros volt, MIÉRT-es fiatalok is részt vettek a projekt lebonyolításában, ezért úgy gondoltuk, hogy birtokában vannak olyan tapasztalatoknak, amit ha megosztanak más országban elő fiatalokkal, akik szintén ifjúsági főváros projektet szeretnének lebonyolítani, akkor az igazán hasznos lehet számukra. Ennek az eseménysorozatnak is az volt a célja, hogy ifjúsági szervezetként újra eleget tegyünk annak a feladatunknak, miszerint teret és lehetőséget kell biztosítanunk, illetve kommunikációs felületként kell szolgálnunk minden olyan fiatal számára, aki tenni akar a közösségéért. Kilenc ország fiataljainak jelenléte kiemelt alkalom arra, hogy segítsük és támogassuk a kapcsolatteremtést. Ez volt az elmúlt nyolc nap célja is, ezen dolgoztunk szervezetten, képzők segítségével."

A projekt célcsoportja azon szervezetek képviselői voltak, aki Európai Ifjúsági Főváros címre pályáztak és ezeket a nyertes pályázatokat megvalósítják.

Nemajna Kuzmanovic, a Szerbiából érkezett résztvevő elmondta: "mivel a szerbiai Újvidék 2019-ben viseli majd az ifjúsági főváros címet, szerettem volna látni, valójában mi a cím megszerzésének a következménye, valamint azt, hogy mit várhatnak el ettől a városaink, az ország, hogyan lehet az embereket bevonni. Úgy érzem sok hasznos információval térhetek haza, arról, hogyan történik egy ilyen nagyszabású projekt lebonyolítása, és mi egy ilyen projektnek a hozadéka."

Gulnar Quasimova, azerbajdzsáni résztvevő elmondása szerint rendkívül érdekesnek és hasznosnak bizonyult az elmúlt hét. "Mivel Ganja 2016-ban volt ifjúsági főváros, így nagyon érdekes volt számomra összehasonlítani a Kolozsvár 2015-ös projekttel, sok hasonlóságot véltem felfedezni, ugyanakkor a különbségekre is rávilágított a képzés. Például pozitívan meglepő volt számomra a kolozsvári program esetében, hogy milyen nagy számban tevékenykedtek az önkéntesek. Úgy gondolom, hogy a hét leforgása alatt a résztvevők rengeteg hasznos információra tettek szert, amit majd a későbbiekben a saját projetjük kivitelezése során fel tudnak használni"- fejtette ki.

Az elmúlt hét során a Bulgáriából, Olaszországból, Görögországból, a Moldovai Köztársaságból, Szerbiából, Azerbajdzsánból, Magyarországról, Örményországból valamint Romániából érkezett fiatalok a számos tanulmányi látogatás és előadás mellett, interaktív játékok és workshopok alkalmával ismerkedhettek meg a Kolozsvár 2015 projekttel.

A résztvevőknek két tréner, Grüman Éva-Orsolya és Kiss Endre tartottak képzésket, non-formális oktatási módszerek segítségével. A MIÉRT közleménye szerint a fiatalok olyan hasznos gyakorlati tudásra tehettek szert, amely ifjúsági projektek kivitelezésében hasznos lehet számukra a továbbiakban. A projekt eredményei áprilisban lesznek nyilvánosságra hozva. (közlemény)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS