2019. november 14. csütörtökAliz
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Johannis népszavazás kiírását kezdeményezi a büntető törvénykezés módosításairól

2017. január 23. 18:47, utolsó frissítés: 19:44

Klaus Johannis államfő bejelentette, hogy népszavazás kiírását fogja kezdeményezni a közkegyelemről és a büntető törvénykönyvekről szóló sürgősségi kormányhatározat tervezetek ügyében. Az államfő azzal indokolta a népszavazás szükségességét, hogy a decemberi parlamenti választások előtt "ezek a témák még nem voltak benne a PSD kormányprogramjában".

Az államfő január 24., a Román Fejedelemségek Egyesülésének Napja alkalmával elmondott beszédében kifejtette, hogy a közkegyelem és a Btk. módosításának kérdésköre széles érdeklődés tárgyát képezi, ezért nyilvános vitára, valamint arra lesz szükség, hogy az állampolgárok kifejezhessék véleményüket.

Az államfő hangsúlyozta, "látszólag" az "igazságszolgáltatással kapcsolatos dolgokról, sürgősségi rendeletekről, konkrét témákról" zajlik a vita.

"Valójában azonban, kedves román állampolgárok, arról van szó, hogy milyen nemzet szeretnénk lenni. Hogy erős nemzetet és jogállamot szeretnénk, vagy egy amolyan langyos nemzetet és vitatható jogállamot akarunk. Hogy a kis egyesülést megvalósító generációra szeretnénk hasonlítani, vagy olyan nemzet akarunk lenni, amely fél felemelni a hangját? Hogy a többi európai nemzethez foghatók akarunk lenni, vagy olyanok, akik nem merik hallatni a hangjukat az európai nemzetek kórusában? El kell döntenünk tehát, hogy milyen nemzet vagyunk, milyen nemzet szeretnénk lenni.

Én erős nemzetet szeretnék, büszke és szabad emberek alkotta nemzetet. A román nép büszke és szabad, és én azt szeretném, ha ezt a nemzetet feddhetetlen, hozzáértő politikusok vezetnék. Ennél kevesebbel nem érem be, és nincs olyan ár, amit ne fizetnék meg ennek elérése érdekében" - tette hozzá Johannis.

Johannis: aberráció, hogy az állampolgárok államcsínyt követnek el

Johannis szerint aberráció azt állítani, hogy államcsíny kezdetének tekinthető a román állampolgároknak a büntető törvénykezés módosítása elleni tiltakozása. Az államfő szerint az emberek azért vonultak utcára az elmúlt napokban, mert a PSD és ALDE alkotta koalíció ahelyett, hogy a kampányban tett ígéreteinek teljesítésén dolgozna, a büntető törvénykezés módosításába kezdett.

"Még hogy az állampolgárok követnek el államcsínyt! Nem, rendszerint a politikusok követnek el államcsínyt, most azonban nem erről van szó, hanem a jogállamra mért kegyelemdöfésről. Hogy miért vonultak utcára az emberek? A válasz egyszerű. Azért, mert a PSD és szatellitpártja, az ALDE jólétet, gazdasági fejlődést, nagyobb béreket és nyugdíjakat ígért nekik, és az állampolgárok jóhiszeműen rájuk voksoltak. De amint kormányra kerültek, valami egészen másba kezdtek: hozzányúltak a büntető törvénykezéshez, hogy tisztára mossák saját magukat, pártbeli kollégáikat és mindazokat, akik vélhetően támogatták őket a kampányban" - fogalmazott Johannis.

Vasárnap esti Facebook-bejegyzésében a Szociáldemokrata Párt elnöke úgy fogalmazott, az Amerikai Egyesült Államokból való hazatértekor "az alkotmányos rend elleni, nem engedélyezett tüntetés", "egy újabb bányászjárás élén" találta az államfőt. Liviu Dragnea egy államcsíny kezdetének nevezte a közkegyelmi, illetve a Büntető törvénykönyv módosítását célzó rendelettervezetek elleni tiltakozásokat.

Az államfő népszavazás kiírásáról szóló kezdeményezését a parlamentnek is véleményeznie kell, de meg nem akadályozhatja. (adevarul.ro, agerpres)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS