2020. július 6. hétfőCsaba
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Băsescu: a népszavazás kiírása előtt meg kell nézni, hogy a közkegyelem országos érdekeltségű ügy-e

2017. január 23. 21:01, utolsó frissítés: 21:01

Egy esetleges referendum kezdeményezése előtt ki kell kérni az Alkotmánybíróság véleményét arról, hogy országos érdekű kérdésnek tekinthető-e a közkegyelem témája vagy sem - véli a Népi Mozgalom Párt elnöke.

Traian Băsescu szenátor szerint az Alkotmány világosan kimondja, hogy a parlamenttel való egyeztetést követően az államfőnek jogában áll népszavazásra bocsátani országos érdekű ügyeket. "A nagy kérdés azonban az, hogy néhány ezer ember közkegyelemben részesítése országos érdekeltségű ügy-e vagy sem. E tekintetben vélhetően csak az Alkotmánybíróság tud dönteni" - fogalmazott Traian Băsescu.

A volt államfő hozzátette, mindenképpen ki kell kérni a taláros testület véleményét, neki azonban fenntartásai vannak azzal kapcsolatban, hogy 2 500-3 000 személy közkegyelemben részesítése országos érdekeltségű kérdés lenne. "Erkölcsi szempontból nyilvánvalóan az, az Alkotmány azonban ennél sokkal szárazabb" - tette hozzá a PMP elnöke.

Klaus Johannis államfő hétfőn bejelentette, referendumot kezdeményez a büntető törvénykezés módosítása kapcsán. (agerpres)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS