2020. július 8. szerdaEllák
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Dragnea: Johannis a saját felfüggesztését akarja elérni, hogy utána áldozatként tűnjön fel

2017. január 24. 08:16, utolsó frissítés: 08:16

Klaus Johannis államfő saját felfüggesztését kéri, hogy aztán áldozatként járja az országot - nyilatkozta hétfőn Liviu Dragnea, a képviselőház elnöke.

"Egyre nyilvánvalóbb, hogy Klaus Iohannis saját felfüggesztését szeretné elérni, hogy aztán áldozatként járhassa az országot. Ez nekünk nem érdekünk, mi tényleg azt akarjuk, hogy ez a kabinet kormányozzon, s hogy a parlamentben a románok életét javító törvényeket hozzunk. Én, egyelőre legalábbis, nem vagyok érdekelt az elnök felfüggesztésében, nem hiszem, hogy ez hiányzik most Romániának. A választásoktól kezdve Klaus Iohannis elérte, hogy az országban állandó politikai krízishelyzet legyen, s ehhez időnként kitalál egy-egy témát. Ez egyféle szinuszelmélet" - nyilatkozta a PSD elnöke a România TV műsorában.

Szerinte az elnök "a sajtó szemébe hazudott", amikor részt vett a kormányülésen.

"Az elnök a sajtó szemébe hazudott a kormányülésen, amikor azt állította, hogy őt a miniszterelnök meghívta. Az Alkotmány nagyon tisztán fogalmaz: az elnök két esetben vehet részt a kormányülésen, amikor országos jelentőségű problémákat vitatnak meg a külpolitikával, a honvédelemmel, a közrend biztosításával kapcsolatban, vagy akkor, amikor a miniszterelnök meghívja. A napirenden a fentiek közül egyik téma sem szerepelt. A miniszterelnök nem hívta meg, az őrző-védő szolgálat segédtisztjétől tudta meg, hogy jön az elnök, aki a maga során valószínű az elnöki védelmi szolgálat segédtisztjétől szerzett tudomást erről. Johannis már úton volt. (...) Tehát Johannis az alkotmány megszegésével volt jelen az ülésen, és hogy ezt elkendőzze, azt hazudta, hogy Grindeanu miniszterelnök hívta meg ' - nyilatkozta Dragnea.

Dragnea arról is beszélt, hogy bepereli azokat, akik azt állítják, hogy fizettek azért, hogy ő és a kormányfő részt vehessenek az Egyesült Államok elnökének beiktatásán.

"Majd hozzásegítem azokat, akik ezeket a hazugságokat hangoztatják, hogy alkalmuk legyen bebizonyítani állításaikat a bíróságon (...), mert nem árt, ha a románok tisztában vannak a dolgokkal. (...) Nem lett volna szerencsés nekünk, románoknak, hogy elutasítsunk egy ilyen meghívást. (...). Nem képviselvén a román államot találkozóink voltak, és azok az emberek valóban beszélni akartak velünk" - nyilatkozta a PSD elnöke.

Hozzátette: egy kisebb, olcsóbb szállodában szállt meg.

"Szerdán a beiktatási ceremóniát szervező bizottság alelnöke, aki meghívott az Államokba, meghívott egy vacsorára is, amelyiken úgy volt, hogy Donald Trump is részt vesz, és valóban, egy adott pillanatban meg is jelent. (...) Meghívtak és az asztal mellett Romániáról beszéltünk, azt mondták Románia fontos számukra. 20-25 percet tartott és nem került pénzbe" - részletezte Dragnea.

Dragnea tagadta, hogy egymillió dollárt fizetett volna azért, hogy Donald Trumppal egy asztalhoz ülhessen, mert szerinte az amerikai törvénykezés megtiltja a külföldi állampolgároknak az ilyen kifizetéseket.

Dragnea megerősítette az Egyesült Államokkal kötött stratégiai partnerség fontosságát. "De túl a kapcsolat katonai összetevőjén ennek a partnerségnek kell hogy legyen egy gazdasági oldala is. Romániának gazdasági előnye kell hogy származzon ebből a partnerségből, hogy a románok érezzék a zsebükön, hogy jó nekik ez a kapcsolat" - mondta a képviselőház elnöke. (agerpres)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS