2020. május 27. szerdaHella
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Dragnea: nem a korruptaknak készül a közkegyelmi törvény

2017. január 24. 09:26, utolsó frissítés: 09:26

Klaus Iohannis államfő az utolsó, aki büntető periratokról beszélhet, amikor 'a bíróság bebizonyította, hogy csalással jutott néhány ház birtokába' - jelentette ki hétfőn Liviu Dragnea, a Szociáldemokrata Párt (PSD) vezetője, a képviselőház elnöke.

Dragnea hazugságnak minősítette az államfőnek a "periratok megtisztítására" vonatkozó állításait.

"Mi egy olyan embert, családot látunk, aki csalással jutott néhány ház birtokába és ezt a bíróság bebizonyította. Persze senki sem mer továbblépni, hogy megvizsgálja, hogy van-e ennek bűnügyi vetülete. Ki merné ezt megtenni? Melyik romániai ügyész? Azok, akiket Iohannis államfő nevezett ki?" - nyilatkozta a PSD elnöke a România TV műsorában.

Dragnea kifejtette, hogy a közkegyelmi törvény tervezetében nincs szó sem a korruptak fedezéséről, sem az okozott kár eltörléséről, sem gyilkosokról, erőszakot elkövetőkről, vagy tolvajokról.

"A kormánynak nem áll szándékában, hogy közkegyelembe részesítse a négy korrupciós bűncselekményt, azaz a vesztegetést és a vesztegetés elfogadását, a befolyással való üzérkedést és ennek a vásárlását. Kettő - tudni kell, hogy az a 80 millió eurós bírság, amit Románia kockáztat az Emberi Jogok Európai Bíróságán (CEDO), az sok pénz. Három - minden okozott kárt meg kell téríteni, az nem esik közkegyelem alá. Tehát nem állja meg a helyét az az állítás, hogy a korruptaknak készül a közkegyelmi törvény. Hazug az az állítás is, hogy azok, akik pénzt loptak, vagy csaltak, azoknak nem kell ezt visszafizetniük' - részletezte Dragnea.

Dragnea "abszolút biztos" abban, hogy 99,9 százaléka azoknak, akik kivonultak az utcára, nem volt idejük a tervezetet elolvasni.

"Úgy értem, van körülbelül 50 kivétel a közkegyelem alól. Az erőszakot elkövetők, a gyilkosok, a rablók nem részesülnek közkegyelemben. A drogkereskedők, terrorista cselekményeket elkövetők, a zsarolás, a pénzmosás, a mindenféle erőszakkal járó rablások nincsenek benne a tervezetben. A kormány azért kezdeményezte ez a jogszabályt, mert a börtönökben embertelen körülmények vannak. (...) Szerencsésebb lenne, ha azok, akik büntetésüket töltik, de nem ítéltek őket sem halálra, sem bányamunkára, visszatérjenek és beilleszkedjenek a társadalomba" - mondta el a PSD elnöke. (agerpres)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS