2020. május 28. csütörtökEmil, Csanád
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Tăriceanu a szabadnap miatt nem kapta meg Johannis levelét, de van véleménye róla

2017. január 25. 10:08, utolsó frissítés: 10:42

Călin Popescu-Tăriceanu, a szenátus elnöke azt nyilatkozta kedd este az Antena 3 hírtelevízióban, hogy a szabadnap miatt nem kapta meg Klaus Johannis államfő levelét, amelyben arról értesíti, hogy népszavazás szándékszik kiírni.

"A levelet a cirkusz kedvéért a sajtónak küldték. (...) Tisztázzuk, Iohannis nem meggyőződésből csinálja ezeket, valamely elvek védelmében. Ő még mindig választási kampányban van. Elveszítette a december 11-i választásokat, s most pedig megpróbálja megdönteni a demokratikusan megválasztott hatalmat" - mondta Popescu-Tăriceanu.

Kifejtette: Johannis két olyan ügyben akarja kikérni az emberek véleményét, amelyeket már elfogadott a kormány és a Legfelső Védelmi Tanács (CSAT).

Szerinte az elnök két év alatt "nem tett semmit", most pedig "az ellenzék vezéreként" tetszeleg, mert rájött, hogy "semmi esélye sincs arra, hogy 2019-ben újraválasszák".

"A népszavazás egy rendkívül veszélyes fegyver, amit leginkább a diktatúrák használtak. Ez így volt Romániában is Ceauşescu, II. Károly, Antonescu idejében. Ez veszélyes fegyver (...) Képzeljük el, mi történne, hogyha Európában kiírnának egy népszavazást, mondjuk, a halálbüntetés kérdésében. A legtöbb országban igennel válaszolnának. Vagy a pedofilok és az erőszakot elkövetők kémiai ivartalanítására. Ugyanez lenne az eredmény. Ez felvet néhány kérdőjelt. (...) Tudják, hogy a nácizmuson átment Németországban nem létezik a népszavazás intézménye? Az új alkotmányból kihagyták ezt a lehetőséget. Mert mit csinálnak az elnökök? Az elnökök át akarnak lépni a választáson, a parlamenten, a pártokon, az intézményeken és kihez fordulnak? A néphez" - magyarázta Călin Popescu-Tăriceanu.

Kitart amellett, hogy a Szociáldemokrata Párt (PSD) és az Demokraták és Liberálisok Szövetsége (ALDE) képes lesz az országot vezetni, mert a hatalom és a döntés eszközei "sokkal inkább a kormány, mint az elnök kezében vannak".

Klaus Johannis államfő kedden értesítette levélben a parlament két házelnökét, hogy beindította az országos referendum megszervezésének előkészületeit. A népszavazás során a korrupcióellenes harc folytatásához és a köztisztviselők feddhetetlenségéhez való viszonyulásáról kell állást foglalnia a lakosságnak. (agerpres)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS