2019. december 10. keddGombóc, Judit
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Johannis: van B-tervem

2017. január 25. 10:20, utolsó frissítés: 10:41

Van egy B terv arra az esetre, ha a kormány módosítja a büntető törvénykezést - jelentette ki kedden Klaus Johannis államfő. Az államfőt arról kérdezték, hogy folytatja-e a népszavazás előkészítését, hogyha a kabinet sürgősségi kormányrendelettel módosítja a büntető törvénykezést.

"Nem szeretném, hogyha a ha és a lehet módban beszélgetnénk. Én hiszek a kormány és a parlamenti többség racionális hozzáállásában" - mondta Johannis, aki szerint egy demokráciában az egyetlen normális eljárás az lenne, hogy egy ilyen jogszabálytervezetet megtárgyaljon a parlament.

Arra a kérdésre, hogyha mégsem így történne, van-e egy B terve, Johannis azt mondta: 'Természetesen van egy B tervem, de azt ma nem teszem közzé'.

Hozzátette: kizártnak tartja, hogy három referendumot tartsanak egyidőben.

"Az elnök bejelent egy népszavazást, s akkor ugrik mindenki, hogy ő is népszavazást akar. Tárgyaljuk végig a dolgokat nyugodtan és komolyan" - mondta az elnök.

Johannis egyébként Strasbourgban tartózkodott kedden, és azt nyilatkozta: tárgyalt a büntető törvénykezés módosításáról az Emberi Jogok Európai Bírósága (CEDO) és a Velencei Bizottság elnökével, valamint az Európai Tanács főtitkárával, és fel sem merül semmiféle nyomásgyakorlás a részükről vagy a sokat hangoztatott 80 millió eurós bírság kérdése a romániai börtönállapotok kapcsán.

"Valószínűleg még ezen a tavaszon hoznak egy határozatot a romániai börtönállapotokkal kapcsolatban, amelyben rámutatnak, hogy hol vannak a problémák, mi nem működik, majd adnak egy bőséges határidőt, hogy ezekre megoldásokat találjunk. Ezt követően kell nekünk kidolgoznunk, valószínűleg az igazságügyi minisztérium vezetésével, egy olyan intézkedéscsomagot, amellyel javíthatunk a hazai börtönállapotokon" - fejtette ki Johannis.

Az elnök hozzátette: Romániában "tévesen" úgy értelmezték, hogy a CEDO azt kérte, gyakoroljanak közkegyelmet, holott ez csak "az egyik lehetséges megoldás" lenne.

"Nincs szó nyomásgyakorlásról (...), és a bírság kérdése fel sem merül" - jelentette ki az államfő. (agerpres)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS