2020. február 21. péntekEleonóra
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Johannis: olyan demokratikus társadalmakra van szükség, ahol a többség nem él vissza jogaival

2017. január 25. 14:28, utolsó frissítés: 14:28

Demokratikus társadalmakra van szükség, olyanokra, amelyekben a többség nem él vissza jogaival - jelentette ki szerdán Klaus Johannis államfő az Európa Tanács Parlamenti Közgyűlésének plénumán.

"Szilárd demokratikus társadalmakra van szükségünk, amelyekben a többségek nem élnek vissza törvény adta jogaikkal csak azért, mert többségben vannak; olyan társadalmakra, amelyekben tökéletesen működik a demokratikus intézmények közötti lojális és építő jellegű együttműködés elve. Egy demokratikus társadalomban az ellenzék természetes bírálatára nem tekintenek úgy, mint romboló elemre, nem értelmezik úgy, mint az elfogadás hiányát a demokratikus választások eredményeivel szemben" - jelentette ki az államfő az ET Parlamenti Közgyűlésén.

Hozzátette: április 6-án Thorbjorn Jagland, az Európa Tanács elnökével közösen nemzetközi konferenciát szerveznek Bukarestben a Velencei Bizottsággal együttműködve, amelynek témája a többség és az ellenzék demokratikus társadalomban betöltött szerepe lesz. "Ez nagyon aktuális kérdéskör, ha szemügyre vesszük az egyes tagállamokban zajló eseményeket' - érvelt Iohannis.

Az államfő úgy vélekedett, tekintetbe véve az európai demokráciákban lezajló folyamatokat, erősíteni kell a Velencei Bizottság jelentőségét. Felidézte, hogy a Velencei Bizottság számos kérdésben segítette szakvéleményével Romániát, kezdve az első demokratikus, 1991-ben elfogadott alkotmány kielemzésével, el egészen egy sor törvénnyel kapcsolatos véleményezésig, amelyek elengedhetetlenek a jogállam működéséhez.

Johannis leszögezte: a Velencei Bizottságnak továbbra is a demokrácia őreként kell működnie, és Románia a jövőben is támogatni fogja feladata ellátásában. (agerpres)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS