2020. július 11. szombatNóra, Lili
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

MCV-jelentés: elszaporodtak az igazságszolgáltatást bíráló kijelentések

2017. január 25. 15:03, utolsó frissítés: 15:05

Elkészült a legfrissebb igazságügyi jelentés az Együttműködési és Értékelési Mechanizmus (MCV) keretében. A jelentés szerint 2016-ban jelentősen megnőtt az igazságügyi intézmények és a bírók ellen megfogalmazott kritikák száma. "A sajtónak és a politikusoknak a bírák és az igazságügyi rendszer ellen irányuló támadásai továbbra is komoly fenyegetést jelentenek a korrupcióellenes harc számára" - idézi a Hotnews a jelentést.

A jelentés kitér arra, hogy az Országos Audiovizuális Tanács (CNA) nem lép fel kellőképpen az ilyen támadásokkor megfogalmazottak korrigálása érdekében. Írnak ugyanakkor arról, hogy annak ellenére, hogy sok politikus vád alá helyezése vagy elítélése arra utal, hogy a független igazságszolgáltatás irányába pozitív elmozdulás van, reakciók is mutatkoznak: politikai bírálatokat kap mind a DNA, mind az igazságszolgáltatás más intézményei, és ez annak a veszélyét hordozza, hogy meginog az igazságszolgáltatásba vetett bizalom, különösen, amikor a kormány vagy a parlament fogalmaz meg bírálatokat.

Klaus Johannis államfő közleményében azt emelte ki, hogy az MCV-jeletés előrelépésről számol be az igazságszolgáltatási rendszer megerősítése és a korrupció elleni harc tekintetében. Az államfő ugyanakkor felhívja a figyelmet, hogy a jelentés készítői szerint aggodalomra adhat okot a kormány által közvitára bocsátott két rendelettervezet, amelyek hatással lehetnek a korrupció visszaszorítását szabályozó törvényi keretre.

"A jelentés megerősíti, hogy a 2015-ben beiktatott kormány nagymértékben hozzájárult az MCV keretében megszabott célkitűzések teljesítéséhez, és meghatározó szerepe volt abban, hogy az országra nézve kedvező jelentés szülessen" - áll az Államelnöki Hivatal által küldött közleményben, amely szerint most először helyezi kilátásba a jelentés a MCV megszüntetését. "12 ajánlást fogalmazott meg az Európai Bizottság, amelyek teljesítése esetén lezárulhat az Együttműködési és Ellenőrzési Mechanizmus" - fogalmaz a közlemény.

Az államfő ugyanakkor felhívja a figyelmet, hogy a jelentés értelmében aggodalomra adhat okot a kormány által közvitára bocsátott két rendelettervezet, amelyek hatással lehetnek a korrupció visszaszorítását célzó törvényi keretre.

"Az MCV megszüntetése nagyban függ attól is, hogy sikerül-e elkerülni egy esetleges negatív fejlődést, amely megkérdőjelezné az eddig elért haladást. Románia kormányának és a jelenlegi parlamenti többségnek meg kell értenie, hogy kizárólag az igazságszolgáltatási reform támogatásával és a korrupció elleni küzdelemmel erősíthető meg a jogállam és érhető el a MCV megszüntetése" - fogalmaz a közlemény. (hotnews, agerpres)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS