2020. július 10. péntekAmália
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Hellvig: példátlan támadás éri a SRI-t

2017. január 26. 08:42, utolsó frissítés: 13:20

Jelen pillanatban erősen megosztott a román társadalom és a Román Hírszerző Szolgálat (SRI) ellen irányuló példátlan támadásnak vagyunk tanúi - jelentette ki szerdán Eduard Hellvig, a SRI igazgatója, aki leszögezte: a szolgálatnak nincsenek, és nem lesznek beépített ügynökei a politikában és az igazságszolgáltatásban.

A SRI tevékenységét ellenőrző parlamenti bizottság meghallgatásán Hellvig azt mondta, "a román állam egy komoly intézményének" meggyengítésére irányuló törekvést észlel.

"Egy gyenge és megfélemlített SRI azt jelentené, hogy Románia lefegyverezve áll a fenyegetések előtt, ami sem az intézményeknek, sem a polgároknak nem lenne jó" - jegyezte meg a SRI vezetője.

Hellvig hangsúlyozta, hogy egy valós demokráciában alapvetően fontos, hogy a szolgálatok ne legyenek mindenütt jelen és ne legyenek mindenhatók.

"Azok az idők elmúltak, és nem kell hogy visszatérjenek. A SRI a demokratikus intézmények alárendeltségében kell hogy működjön. Hangsúlyozom ugyanakkor, hogyha a döntéshozók arra felhatalmazzák, akkor, a törvények és az alkotmány keretei között, a SRI segíti az állam megerősödését" - tette hozzá Hellvig.

Az igazgató szerint "az intézmény démonizálásának" negatív hatása van az alkalmazottakra és az intézmény tevékenységére.

Azt mondta: az intézménynek nincsenek és nem lesznek beépített ügynökei a politikában és az igazságszolgáltatásban.

"Akik ismernek, tudják, hogy ki nem állhatom a visszaélést, ezért világosan kijelentem: az intézménynek nincsenek és nem lesznek beépített ügynökei a politikában és az igazságszolgáltatásban, mandátumom alatt a SRI nem vesz részt semmilyen hatalmi játszmában, mandátumom alatt a SRI nem szervez utcai tüntetéseket, ahogyan azt hamisan állították bizonyos helyeken" - szögezte le Eduard Hellvig. (agerpres)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS