2020. február 21. péntekEleonóra
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Vizsgálóbizottság: Kövesi csak a SRI nyilvános tevékenységein vett részt

2017. január 26. 10:13, utolsó frissítés: 10:13

Laura Codruţa Kövesi, az Országos Korrupcióellenes Ügyészség (DNA) főügyésze jobbára a Román Hírszerző Szolgálat (SRI) nyilvános tevékenységein vett részt, vagy azokon, amelyek az intézmények közötti együttműködéshez kapcsolódtak - jelentette be szerda este a SRI tevékenységét ellenőrző parlamenti bizottság elnöke, Adrian Ţuţuianu.

Elmondta: megkérdezte a SRI vezetőit, akik részt vettek a bizottság ülésén, hogy milyen viszony volt a DNA főügyésze és Florian Coldea között.

"A belső ellenőrzést végző bizottság közölte, hogy Kövesi jobbára a Román Hírszerző Szolgálat nyilvános tevékenységein vett részt, vagy azokon, amelyek a két intézmény közötti együttműködéshez kapcsolódtak. Van azonban egy megjegyzésem: a belső ellenőrzést végző bizottság tagjai teljes felelősséget viselnek a következtetéseikért. Vannak olyan dokumentumok, amelyekhez nem férünk, és nem is férhetünk hozzá. Tehát ők viselik a teljes felelősséget és nyilván tudják, hogy minden beszélgetést, amit mi ebben a teremben lefolytattunk, rögzítettük, és azt bármikor ellenőrizhetik a, mondjuk, bűnüldöző szervek, és később, miután titkosításukat feloldják, a történészek" - nyilatkozta a bizottsági elnök.

Arra a kérdésre, hogy szükségesnek tartja-e a nemzetbiztonságra vonatkozó törvénykezés módosítását, azt mondta, hogy ehhez a Legfelső Védelmi Tanács, az elnöki hivatal, a kormány és a SRI hozzájárulása is szükséges, ám a maga részéről "nyitott arra, hogy módosítsák és napirendre hozzák a jogszabályokat" - tette hozzá. (agerpres)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS