2019. november 17. vasárnapHortenzia, Gergő
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Végveszélybe került a Brassai Sámuel Elméleti Líceum a tanárok szerint

2017. január 26. 12:00, utolsó frissítés: 12:10

Végveszélybe került a kolozsvári Brassai Sámuel Elméleti Líceum - állítja közleményében az iskola. Arra hivatkoznak, hogy egy január 25-i döntés során a 2017/2018-as tanévtől kezdődően megszüntették az iskola egyetlen líceumi elméleti osztályát, és ha ez nem változik, akkor az iskola jogi státusa módosul, szaklíceummá alakul át, és nem lehet alsós tagozata sem.

A közlemény ismerteti az előzményeket: 2010-ben elvettek a Brassai Sámuel Líceumtól egy elméleti osztályt; 2011-ben kilakoltatták az iskolát, ezzel elvesztette osztályainak egy részét, mivel az új épület nem tette lehetővé két párhuzamos I-VIII osztály működtetését.

A közlemény szerint 2013-ban az RMDSZ Kolozs megyei szervezetének egykori oktatási alelnöke, Péter Tünde át akarta alakítani az elméleti líceumot szakiskolává, amely az országos RMDSZ, Markó Béla és Kelemen Hunor közbelépésének, köszönhetően nem valósult meg.

"A 2013/2014-es tanévtől kezdődően akaratunk ellenére egy líceumi szakosztályt kaptunk, ezt kísérte egy jegyzőkönyvben is rögzített, aláírásokkal megerősített ígéret az RMDSZ Kolozs megyei szervezetének akkori elnökétől, Máté Andrástól, valamint Horváth Anna alpolgármester asszonytól és Csoma Botond egykori városi tanácsostól, hogy a szakosztály indítása nem fogja negatívan befolyásolni az iskolánkban folyó elméleti oktatást. A megnyugtató ígéret ellenére a 2013/2014-es tanévtől kezdődően elvettek tőlünk egy újabb, második elméleti osztályt. Rá négy évre, most, 2017-ben a megmaradt utolsó, harmadik elméleti líceumi osztályunktól is megfosztottak, annak ellenére, hogy a nyolcadik osztályosaink közül húszan a megszüntetésre ítélt kilencedikes természettudományi osztályban szeretnék folytatni tanulmányaikat, amint az a megyei tanfelügyelőségre is benyújtott 243/2017 január 13-ai szülői beadványból is kiderül. Reméljük, továbbra is fontos szempont az, hogy "minden magyar gyerek anyanyelvén folytathassa tanulmányait, az iskolák és a szülők opciója szerint" - áll a közleményben.

Az iskola szándékos negatív diszkriminációnak tartja azt, hogy 2010-2017 között a kolozsvári magyar iskolák közül egyetlenként folyamatosan csak tőlük vesznek el elméleti líceumi osztályokat, míg más kolozsvári magyar líceumok 2002 óta változatlan számú elméleti líceumi osztályokkal működhetnek. A tanári kar 82 tanárról 28 tanárra csökkent az osztályok folyamatos megszüntetése miatt.

A közlemény szerint a problémáikat az évek során több mint tíz beadványban jelezték az RMDSZ Kolozs megyei szervezetének. "Hallgatásuk, és a történtekhez való passzív hozzáállásuk miatt úgy érezzük, nem tartják fontosnak iskolánk fennmaradását. A 12-13 év után is megválaszolatlan, 644/2004 július 5-i és 209/2005 június 23-i iktatószámmal ellátott, 2382 szülő és 82 tanár által aláírt beadványainkban feltett kérdésünk ma is aktuális: “támogatja vagy sem az RMDSZ azon törekvésünket, hogy ne szűnjön meg Kolozsvár [akkor] legnagyobb magyar iskolája?” - írják, és más magyar osztályok és iskolák, például a dési magyar tagozat, a tordai iskola, a szamosújvári iskola, a bánffyhunyadi iskola és a felekezeti iskolák melletti kiálláshoz hasonlót kérnek az RMDSZ-től.

"Legutóbb Csoma Botond, megyei elnök, iskolánk volt diákja, az Apáczai Csere János Elméleti Líceum képzőművészeti ötödikes osztálya mellett állt ki, sőt tüntetett is érte (“A kezdetektől támogatom az Apáczai líceum ügyét, és hajlandó vagyok Bukarestig is elmenni, hogy több ilyen eset ne fordulhasson elő a magyar oktatásban.”). Még nem lenne késő, hogy végre hasonló módon, nyilvánosan, határozottan és egyértelműen kiálljon az RMDSZ Kolozs megyei és kolozsvári szervezete a Brassai Sámuel Elméleti Líceum mellett is, és meggátolja annak felszámolását, hiszen választóiknak azt is ígérték, hogy “Megvédjük iskoláinkat” - áll még a közleményben. (hírszerk.)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS