2020. július 5. vasárnapEmese
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Törökország-Románia-Magyarország útvonalon tevékenykedő embercsempész-hálózatot lepleztek le

2017. január 26. 13:11, utolsó frissítés: 13:11

A Törökország-Románia-Magyarország útvonalon tevékenykedő embercsempész-hálózatot lepleztek le a hatóságok. A szervezett bűnözés és terrorizmus elleni ügyészség (DIICOT) országszerte 25 helyszínen kezdett házkutatást csütörtökön az ügy gyanúsítottjainál.

A DIICOT közleménye szerint a bűnszövetkezet tavaly több mint száz migránst - szíriai, iraki, török, afgán és marokkói állampolgárokat - csempészett be Romániába, akiket utólag megpróbáltak törvénytelenül átjuttatni a román-magyar határon, hogy később a schengeni övezeten belül eljuthassanak Németországba. A bűnszövetkezetet Törökországból pénzelték - állítja a vádhatóság.

A hatóságok öt határsértő csoport elfogása nyomán göngyölítették fel az ügyet. Legutóbb december elején egy Magyarországra tartó román rendszámú tartálykocsiban elrejtőzve találtak 42, Romániában már regisztrált iraki menedékkérőt az Arad megyei Varsándon. A Gyula-Varsánd közúti határátkelőnél átlépésre jelentkező, rakomány nélküli nyerges tartálykocsit egy Szilágy megyei, 48 éves román állampolgár vezette.

A nyomozást a DIICOT Arad megyei ügyészei irányítják, és a Bukarestben, Botosani, Dolj, Giurgiu, Szilágy és Temes megyékben végzett házkutatások nyomán az előállított gyanúsítottakat is Aradra viszik kihallgatásra.

Múlt héten a Gyula-Varsánd határátkelőhelyen szolgálatot teljesítő román határrendészek egyik váltásvezetőjét előzetes letartóztatásba, további 17 határrendészt pedig házi őrizetbe helyeztek, miután a korrupcióellenes ügyészség (DNA) azzal gyanúsította meg őket, hogy rendszeresen csúszópénzeket fogadtak el egy-egy törvénytelen áruszállítmány beléptetésekor. Egyes hírforrások akkor azt közölték, hogy az Arad megyei határrendészek embercsempészeket is segítettek illegális bevándorlók Magyarországra juttatásában. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS