2020. július 5. vasárnapEmese
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Cioloş: a korrupcióellenes harc eddigi eredményeit nem lehet egy sürgősségi rendelettel semmissé tenni

2017. január 26. 15:44, utolsó frissítés: 15:44

A korrupcióellenes harc terén eddig elért eredményeket nem lehet semmissé tenni "egy maréknyi politikus érdekeit szolgáló sürgősségi rendelettel" - véli Dacian Cioloş.

Az exkormányfő szerint azok a politikusok tesznek kísérletet erre, akik már "aláástak" két, az egészségügyben és az oktatás terén megnyilvánuló korrupció visszaszorítására irányuló 2016-os intézkedést. "Az iskolaigazgatók versenyvizsgájáról és a kórházmenedzserek kinevezésével kapcsolatos objektív és átlátható új kritériumrendszerről van szó, amelyeket az Együttműködési és Ellenőrzési Mechanizmus (MCV) keretében készített értékelés is méltatott" - írja Facebook-bejegyzésében Cioloş.A volt miniszterelnök hangsúlyozza, Románia évek óta arra törekszik, hogy bebizonyítsa, biztosítani tudja az igazságszolgáltatás függetlenségét és a jogállamiságot, és az elmúlt évben ezen a téren tett előrelépést at MCV-jelentés is értékelte, most azonban "egy maréknyi politikus" megpróbálja aláásni ezeket a törekvéseket.

Cioloş ugyanakkor rámutat, a román igazságszolgáltatás reformjára nem azért van szükség, hogy jó színben tüntesse fel magát az ország az Európai Bizottság vagy más országok előtt.

"Az igazságszolgáltatási reformra azért van szükség (...), hogy Románia külső ellenőrzés nélkül is biztosítani tudja az állampolgárok érdekeit, valamint a demokrácia és a gazdasági fejlődés megerősítését szolgáló igazságszolgáltatás hatékonyságát és függetlenségét. Olyan igazságszolgáltatásra van szükség, amelyet nem befolyásolhatnak a csoportérdekek, amelyet nem félemlíthetnek meg az éppen hatalmon levő politikusok. Az elmúlt napokban történtek sajnos arra engednek következtetni, hogy 'Románia ellenségei' az országhatáron belül vannak, nem azon kívül, ahogy egyesek értésünkre próbálták ezt adni" - írja bejegyzésében a volt kormányfő.

Dacian Cioloş örvendetesnek tartja, hogy a bírák és ügyészek szakmai szervezetei egyöntetűen elutasították a büntető törvénykezés módosítására tett "brutális" kísérletet.

"Meggyőződésem, hogy amíg az igazságban bízó többség nem fog engedni annak a néhány személynek, akik meg akarják vásárolni saját szabadságukat, az igazságszolgáltatás terén elért eredmények visszafordíthatatlanok lesznek" - áll még a bejegyzésben. (agerpres)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS