2020. július 3. péntekKornél
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Johannis óva inti a kormányt a nemzetbiztonsági kiadások csökkentésétől

2017. január 26. 19:51, utolsó frissítés: 19:51

A nemzetbiztonsági kiadások csökkentése ellen foglalt állást Klaus Johannis államelnök, aki csütörtökön levélben fordult ez ügyben Sorin Grindeanu miniszterelnökhöz.

A levelet az államelnöki hivatal tette közzé. Ebben Johannis kifejtette, hogy a kormány által várhatóan pénteken elfogadandó idei költségvetés-tervezet - a védelmi minisztériumot leszámítva - a nemzetbiztonságot felügyelő intézményeknek kevesebb pénzt irányoz elő, mint tavaly.

Az elnök ezt indokolatlannak és időszerűtlennek nevezte. Johannis súlyos hibának és felelőtlenségnek tekinti a kormány tervezetét, és óva intette a kabinetet attól, hogy kockára tegye Románia, illetve állampolgárai biztonságát. Leszögezte: a nemzetbiztonság szavatolása prioritás kellene hogy legyen a kormány számára a pillanatnyi politikai érdekek helyett.

Kifejtette: a kormány nem hozott fel elfogadható érveket a megvonások szükségessége mellett, miközben a költségvetési kiadásokat összesen több mint 15%-kal akarja növelni.

Rámutatott, hogy a védelmi minisztérium esetében ugyan növelik a kiadásokat, amelyek így elérik a bruttó hazai össztermék (GDP) mintegy 1,5%-át, de ez még mindig elmarad a Románia által nemzetközi partnereivel szemben vállalt GDP-arányos 2%-tól. Johannis annak ellenére fogalmazta meg a bírálatot, hogy hétfőn a védelmi tárca arról biztosította a közvéleményt, a honvédelem összesen a GDP 2,18%-át fogja kapni, ugyanis a szaktárca költségvetéséhez, amely a GDP 1,38%-át teszi ki, hozzáadódik 7,6 milliárd lejnyi hitel, amelyet a hadsereg felszerelésének fejlesztésére fordítanak.

Adrian Tutuianu, a parlament a SRI-t felügyelő bizottságának kormánypárti elnöke szerdán közölte, mintegy 10%-kal lesz kevesebb az idén a hírszerzés büdzséje a tavalyihoz képest.

A decemberi parlamenti választás után a PSD célul tűzte ki a hírszerzési szervek fokozottabb parlamenti ellenőrzését, ugyanis szerintük a titkosszolgálat túl nagy befolyásra tett szert a közéletben és az igazságszolgáltatásban. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS