2020. július 11. szombatNóra, Lili
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Kolozs megyei főtanfelügyelő: nagyon megnőtt az érdeklődés a szakoktatás iránt

2017. január 27. 15:20, utolsó frissítés: 16:26

Látványosan nőtt az érdeklődés Kolozs megyében a szakoktatás iránt, ezért a 2017-2018-as tanévben egyharmaddal több ilyen osztályt indítanak - állítja a Kolozs megyei főtanfelügyelő, Valentin Cuibus.

Míg a 2016-2017-es tanévben 31 ilyen osztály működött, a következő tanévtől 41 osztályban tanulhatnak szakmát a Kolozs megyei diákok. A beiskolázási tervet a nyolcadik osztályos diákok és a szakmunkásokat foglalkoztató vállalkozások részéről érkezett igények szerint módosították.

"Látványosan növekedett a szakoktatás iránti érdeklődés, ez pedig azért fontos, mert a vállalkozásoknak szükségük van szakmunkásokra. Így a 2017-2018-as tanévben 41 ilyen osztályunk lesz, az eddigi 32-höz képest. A belföldi és külföldi cégek leginkább a famegmunkálás, mechanika, autószerelés, turizmus és közélelmezés, automatizálás, építőipari, textilipari és szépségipari területekre keresnek munkásokat. A diákok a vállalkozásoknál gyakorlatoznak szerződés alapján, és egy részük akár ösztöndíjat is kaphat a cégektől. Ezenkívül minden szakiskolás tanuló 200 lejes ösztöndíjat kap az államtól" - mondta Cuibus.

A főtanfelügyelő szerint már több cég is jelezte, hogy részt venne a duális képzés kibővítésében, az erre vonatkozó törvény hamarosan életbe léphet. Eszerint a vállalkozásoknak biztosítaniuk kell a szakképesítést nyújtó osztályoknak a gyakorlati órákhoz szükséges felszerelést, a tanulók szállítását a gyárig, védőfelszerelést és esetleg minimum 200 lejes ösztöndíjat.

Kolozs megyében egyébként ebben a tanévben összesen 188 kilencedik osztály működik, jövőre 184 osztályt terveznek indítani a kilencedikes diákok számára. (agerpres)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS