2019. november 22. péntekCecília
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

PSD-alelnök: nem önmagában a közkegyelem, hanem egy teljes törvénycsomag fogja megoldani a börtönök zsúfoltságát

2017. január 27. 15:48, utolsó frissítés: 15:48

A közkegyelmi rendelet önmagában nem oldja meg a büntetés-végrehajtási intézetek túlzsúfoltságának kérdését, de kidolgozás alatt áll egy egész törvénycsomag, amelynek célja elejét venni az Emberi Jogok Európai Bírósága (EJEB) által a romániai börtönállapotok miatt kilátásba helyezett büntetésnek - nyilatkozta besztercei sajtótájékoztatóján a PSD alelnöke, Doina Pană.

A szociáldemokrata képviselő kifejtette, a közkegyelmi rendelet legfeljebb 3000 fogvatartottat érintene, ezért további "alternatív intézkedésekre" lesz szükség a börtönök zsúfoltsága jelentette probléma megoldására. Pană többek között a meglévő börtönépületek bővítését és az elítéltek karkötőkkel történő megfigyelését említette a lehetséges megoldások között, hangsúlyozva azonban, hogy előbb közvitára bocsátják a javaslatokat, és csak ezt követően állítják össze az intézkedéscsomagot. Ha erre nem kerül sor, nyárig biztosan megszületik az EJEB döntése, ami azt jelentené, hogy napi 8 euró kárpótlást kellene hogy fizessen az állam minden fogvatartottnak - mondta a képviselő.

Arra a kérdésre, hogy miért nem ismertették még a teljes intézkedéscsomagot, a PSD alelnöke azt válaszolta, hogy a kormány az állami költségvetés tervezetének kidolgozásával volt elfoglalva eddig. "Ezek az intézkedések rengeteg munkát feltételeznek, de meglesz a csomag. Az EJEB ítélete sem holnap fog megszületni, majd a nyár tájékán várható" - tette hozzá Doina Pană. (agerpres)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS