2020. január 24. péntekTimót
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Grindeanu: három törvényes módszer van a közkegyelem elfogadására, a hétfői közvita után döntünk

2017. január 30. 08:42, utolsó frissítés: 08:42

A hétfői közvita következtetései és az igazságügyi miniszter álláspontja alapján dönt majd a kormány arról, milyen "megoldást" választ a közkegyelmi rendelet ügyében - nyilatkozta vasárnap Sorin Grindeanu miniszterelnök.

"Hétfőn sor kerül a közvitára. Megkértem az igazságügyi minisztert, ismertesse velem a tárca konklúzióit, és hogy melyik úton kellene majd tovább haladnunk. Nagyon fontos ismernem a kezdeményező álláspontját, hogy a legjobb megoldást választhassuk" - fogalmazott a kormányfő, hozzátéve, hogy reményei szerint a következő napokban "határozott döntést" tudnak majd hozni a közkegyelmi rendelet tekintetében.

Grindeanu azt is elmondta, vagy sürgősségi rendelettel, felelősségvállalással, vagy törvénytervezet formájában rendelkeznek majd a közkegyelemről, illetve a Büntető törvénykönyv módosításáról. "Mindhárom módszer teljesen törvényes" - tette hozzá a miniszterelnök.

A kormányfő ugyanakkor rámutatott, a közkegyelem önmagában nem oldja meg a büntetés-végrehajtási intézetek zsúfoltságának kérdését, ehhez egy egész intézkedéscsomagra van szükség, amelyet a szaktárcának "a lehető legrövidebb időn belül" ismertetnie kell.

Grindeanu hozzátette, a közeljövőben találkozni fog az Emberi Jogok Európai Bíróságának elnökével. Mint mondta, "feltétlenül szükségesnek" tartja a vele való egyeztetést, hogy "valós képet" alkothasson a helyzetről. (agerpres)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS