2020. január 24. péntekTimót
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Csendőrség: 35 megyéből csak 8-ban zajlott engedélyezett tüntetés vasárnap

2017. január 30. 16:09, utolsó frissítés: 16:09

A vasárnapi tüntetésekkel kapcsolatban a csendőrség arról tájékoztatott: csupán nyolc megyében jelentették be előre tiltakozási szándékukat a szervezők. A 35 megye közül, ahol tüntetések voltak, csupán Temesváron, Gyulafehérváron, Nagyszebenben, Szatmárnémetiben, Nagybányán, Nagyváradon, Piatra Neamţ és Piteşti városában engedélyezték a hatóságok a vasárnap esti tiltakozó akciókat - tudatta a csendőrség.

"A tüntetések során nem vettünk jegyzőkönyvbe nagyobb csendháborítási eseményeket, egyetlen kihágás miatt róttunk ki pénzbírságot, erőszakos cselekedetekre való felbujtás miatt" - írja az Országos Csendőr-felügyelőség hétfői közleményében.

A közlemény szerint a közterületeken szervezett gyülekezéseken a csendőrség és a belügyminisztérium hatáskörébe tartozó szervezetek biztosították a lakosságnak a szólásszabadsághoz való jog gyakorlását és a polgárok testi épségét.

"A csendőrség semmilyen hivatalos becslést nem végzett a tüntetéseken résztvevő személyek számát illetően, nem kötelessége és nincs megfelelő felszerelése ehhez, csupán a szolgálatba állított csendőrök száma alapján lehet megbecsülni a tiltakozók számát" - írja a közleményben.

A csendőrség a törvény értelmében továbbra is felügyelni fogja a hasonló megmozdulásokat, hogy a polgárok békés és civilizált körülmények között fejezhessék ki véleményüket, ugyanakkor felhívja a figyelmet, hogy a szervezők kötelesek előzetesen bejelenteni a közterületeken szervezett megmozdulásokat - írja az Agerpres hírügynökséghez eljuttatott közlemény. (agerpres)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS