2020. február 21. péntekEleonóra
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Részben átszervezi a sepsiszentgyörgyi önkormányzat az iskolahálózatot

2017. január 30. 16:36, utolsó frissítés: 2017. január 31. 09:21

A Puskás Tivadar iskolához rendeli a Kós Károly iskolát a sepsiszentgyörgyi önkormányzat átszervezési javaslata, így az önkormányzat szerint erős, a munkaerőpiac igényeihez könnyebben alkalmazkodni tudó, több szakmát is ajánló szakiskola létesül, a Puskás Tivadar épületegyütteseinek és a Gyár utcai műhelyeknek és tantermeknek a kihasználásával.

Sepsiszentgyörgyön az elmúlt 2 évtizedben 17642-ről 10365-re csökkent az iskolai rendszerben résztvevő diákok száma; a csökkenés az elmúlt 5 évben 941 fő volt - közölte az önkormányzat.

"A demográfiai mutatók alakulása, a törvénykezés változása - az előkészítő osztályok iskolákhoz rendelése-, azt eredményezte, hogy az elemi iskolák túlzsúfoltakká váltak, mint a Székely Mikó Kollégium kicsi épülete vagy a Mikes Kelemen Líceum elemi osztályai ma a bentlakás épületének emeletére kerültek. Ezzel szemben a Kós Károly Technológiai Líceum diáklétszáma 600 főről 350-re csökkent (nappali és esti tagozaton), a Puskás Tivadar Technológiai Líceumé 630 főről 533-ra. A városban a Kós Károly iskolának a legrosszabbak a mutatói mind a létszámcsökkenést, mind az érettségi eredményeket nézve. A helyi tanácsok feladata az iskolahálózat megszervezése, ennek átszervezése, minőségi mutatók, finanszírozási kritériumok és az anyagi háttér, úgy mint az épületek ésszerű kihasználásának figyelembevételével.

Az egyértelműnek látszó aránytalan épületkihasználtságot egy alapos tanulmány is igazolta. Mindezek tükrében, Sepsiszentgyörgyön egy olyan átszervezést javasolunk, ami ésszerűsíti a rendelkezésünkre álló épületek kihasználását, és ezáltal igazságosabb feltételeket teremt a kisgyerekek számára is. Míg ma a Kós Károly iskola Gábor Áron utcai épületébe, ami hozzávetőlegesen 7000 négyzetméter, 350 diák jár, a Gyár utcai, felújított, közel 3600 négyzetméter összfelületű épületben tanműhelyek és szaktantermek állnak a diákok rendelkezésére - tehát összesen 10600 négyzetméter, addig a kicsi Mikóban 1200 négyzetméterben 371 kisgyerek zsúfolódik össze. Ezt az aránytalanságot szeretnénk kiküszöbölni, mi minden gyerekért felelősséget vállalunk" - írja a közlemény.

Az önkormányzat közleménye szerint az elmúlt években Sepsiszentgyörgyön kiemelten figyeltek a szakoktatásra, mind beruházások, mind a népszerűsítés terén. A Puskás Tivadar iskolában az elmúlt 5 évben 6,2 millió lej értékű fejlesztést, beruházást valósítottak meg, míg a Kós Károly iskolát 4,7 millió lejjel fejlesztették - emlékeztet a közlemény. A fenntartási költségek kiegészítése, a szakiskolák esetében az elmúlt három évben megháromszorozódott, a Kós Károly iskola esetében több mint 100%-kal kellett ezt kiegészíteni 2016-ban. Mindezek ellenére a szakoktatás népszerűsége nem növekedett, a beiskolázási számokat nem valósították meg, hiába próbálták ezt alakítani a szakoktatás javára, osztályok nem valósultak meg, illetve kis létszámú osztályok jöttek létre.

Az elmúlt években a Székely Mikó Kollégium és a Mikes Kelemen Elméleti Líceum kárára születtek döntések, így maradhatott életben a Kós Károly iskola - írja a közlemény. Az elméleti osztályok száma a városban tovább nem csökkenthető, magyar tagozaton a 2017-2018-as tanévre a következő beiskolázási számokat javasolja a tanfelügyelőség:

Székely Mikó Kollégium - 3 elméleti osztály,
Mikes Kelemen Líceum - 3 elméleti osztály,
Református Kollégium - 1 elméleti plusz 1 református osztály,
Plugor Sándor - 1 művészeti osztály,
Berde Áron Technológiai Líceum - 2 szaklíceumi plusz 2 szakiskolai osztály,
Puskás Tivadar Technológiai Líceum és Kós Károly - 2 szaklíceumi plusz 6 szakiskolai osztály, valamint 1 román nyelvű osztály.

Összesen 1 vallási, 1 művészeti osztály, 7 elméleti osztály és 12 szakosztály indul magyarul; a szakoktatás továbbra is kiemelt szerepet kap, de meg kell találniuk az egyensúlyt az elméleti és a szakirányú oktatás között - írja a közlemény.

"Az átszervezéssel az a célunk, hogy észszerűbbé és optimálisabbá, valamint gyermekbarátabbá tegyük a sepsiszentgyörgyi iskolások oktatását. Nagyon fontosnak tartjuk azt, hogy felszámoljuk a túlzsúfoltságot egyes iskolákban, ugyanakkor a kihasználatlan tereket élettel töltsük meg. Ennek érdekében jutottunk arra a következtetésre, hogy a Kós Károly iskolát úgy integráljuk a sepsiszentgyörgyi oktatási rendszerbe, hogy az mindenkinek jó legyen, a tanulóknak, a tanároknak, a kisegítő személyzetnek, és a szülőknek egyaránt. Egyáltalán nem áll szándékunkban megszüntetni egy magyar iskolát, ellenkezőleg, a továbbiakban új magyar iskolát szeretnénk létrehozni, egy új elemi iskolát. Biztosítani szeretnénk mindenkit arról, hogy az átszervezés során nem szűnnek meg szakok, nem veszíti el senki a munkahelyét, és továbbra is kiemelten kezeljük a speciális igényű tanulók kérdését" - fogalmaz az önkormányzat közleménye. (hírszerk.)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS