2019. november 15. péntekAlbert, Lipót
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Cucu: nem is indított 100 pert a prefektúra a kétnyelvűséggel és zászlókkal kapcsolatban

2017. január 31. 14:13, utolsó frissítés: 14:53

Az elmúlt öt évben közel 40 pert indított a prefektusi hivatal a kétnyelvűséggel és a székely zászlók kitűzésével kapcsolatosan, semmiképpen sem százat, ahogyan a megyei tanács elnöke állítja - jelentette ki a Kovászna Megyei Prefektúra vezetője kedden.

Ezek közül is csupán öt pert indítottak a Kovászna Megyei Tanács ellen - nyilatkozta egy sajtótájékoztatón Sebastian Cucu prefektus.

"Szeretnék tisztázni néhány dolgot a múlt heti megyei tanácsülést követően, mert számomra nem volt világos, hogy milyen száz peres ügyet említettek, és készítettem egy leltárt. (...) Ami a megyei tanácsot illeti, 2012 óta öt perünk van a zászlókra és feliratokra vonatkozóan, a helyi önkormányzatok ellen indított eljárásokkal is 38 per van összesen, amelyeket mi indítottunk, következésképpen nem tudom, honnan vették ezt a számot (...) Tehát ez a kétnyelvűséggel és a zászlók illegális kitűzésével kapcsolatos perek helyzete 2012-től mostanig, csak hogy tisztázzuk a számokat. A perek valós száma 38, és mindegyiket megnyerte a prefektúra" - nyilatkozta Sebastian Cucu.

A prefektus ugyanakkor hozzátette, hogy ha a helyi önkormányzatok betartották volna a törvényeket, akkor nem kerültek volna bíróság elé.

"Amit mi tettünk, az nem az ok, hanem az okozat, mert ha mások nem foglalkoztak volna ezekkel a dolgokkal, akkor mi sem (...) Minket az érdekel, hogy a törvényeket tartsák be, semmi egyéb. Tehát ha a zászlókat nem törvénytelenül tűzték volna ki, vagy ha helyesen feliratozták volna a táblákat, akkor nem kellett volna ezekkel foglalkoznunk (...) És nem akarom, hogy úgy értsék, hogy mi betiltottuk a kétnyelvű feliratokat, sőt, ellenkezőleg, mi csak azt kértük, hogy tartsák be a feliratozási sorrendet, előbb az állam hivatalos nyelvén írják ki" - nyilatkozta Sebastian Cucu prefektus.

Tamás Sándor, a Kovászna megyei tanács elnöke azt nyilatkozta múlt csütörtökön, hogy az általa vezetett intézménynek több mint száz pere van folyamatban a kétnyelvűséggel és a zászlók kitűzésével kapcsolatban, amelyeknek nagy részét a prefektúra kezdeményezte.

Tamás Sándor szerint egyes "ügyek" egyenesen "nevetségesek", példának pedig azt említette, hogy egy sepsibodoki erdei út elején az elnevezés két nyelven, de egymás mellett volt feltüntetve, a másik pedig az, amikor megpróbálták megtiltani, hogy a megyei tanács levelezőpapírjainak fejlécén az intézmény megnevezése a román alatt magyarul és angolul is megjelenjen. Hozzátette: a román hatóságok tiltják a székely zászló felvonását hivatalos épületekre, ám más zászlók használatát, mint például Moldva vagy Bukovina lobogója, elfogadják. (agepres)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS