2020. január 26. vasárnapVanda, Paula
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Bírószövetségek: oldják fel a hírszerző szolgálatokat bűnüldözési jogkörrel felruházó határozatok titkosítását!

2017. január 31. 15:21, utolsó frissítés: 15:21

Azt kéri Klaus Johannistól a Romániai Bírák Egyesülete (AMR) és a Romániai Bírák Országos Szövetsége (UNJR), hogy tűzze a Legfelső Védelmi Tanács (CSAT) ülésének napirendjére azon CSAT-határozatok titkosításának feloldását, amelyekben "bűnüldözési jogkörrel" ruházta fel a testület a hírszerző szolgálatokat.

Az UNJR keddi közleménye leszögezi, ezen titkosított CSAT-határozatok alapján együttműködési megállapodások köttettek a titkosszolgálatok és a Főügyészség között, amelyek alapján hírszerző ügynökökből és ügyészekből álló "vegyes csoportok" alakultak, noha ennek nincs törvényes alapja.

A bírák szakmai szervezeteinek képviselői szerint a téma nagy közérdeklődésre tart számot, ezen határozatok titkosságának fenntartása pedig további találgatásokra és kételyekre adhat okot.

"Románia jogállam, a jogállam egyik jellemzője pedig az, hogy a törvényi előírások mindenki számára nyilvánosak, főleg ha az igazságszolgáltatásról van szó. Amíg a CSAT eme határozatai, illetve a hírszerző szolgálatok és az ügyészségek közötti megállapodások nem válnak nyilvánosakká, az igazságszolgáltatás nem nyerheti vissza az emberek bizalmát" - áll az UNJR közleményében.

Az UNJR és az AMR ugyanakkor rámutat, minden szükséges intézkedést megtesznek annak érdekében, hogy tisztázzák a titkosszolgálatok és az igazságszolgáltatás viszonyát. (agerpres)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS