2020. július 12. vasárnapIzabella
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Johannis: életbevágóan fontos az igazságszolgáltatás függetlensége és a jogállam védelme

2017. január 31. 17:22, utolsó frissítés: 17:22

Életbevágóan fontos az igazságszolgáltatás függetlensége és a jogállam védelme; amennyiben a politikai döntéshozók eltekintenek ezektől, az állampolgárok ellenállásával találhatják szemben magukat - mondta kedden Klaus Johannis államfő.

"Az igazságszolgáltatás függetlensége és a jogállam védelme szókapcsolatokat gyakran használják a politikai diskurzusokban. Olyannyira gyakran, hogy egyes politikusok azt hiszik, ürügyként használhatják fel ezeket olyan döntések meghozatalához, amelyekkel éppen az igazságszolgáltatás függetlenségét és a jogállam védelmét sodorják veszélybe. Azok, akik megfeledkeznek e két tényezőről, a társadalom nagyon határozott ellenállásába ütközhetnek. Ez is bizonyítja ezek életbevágóan fontos voltát. Bármilyen jogosultságra is hivatkoznak a politikai döntéshozók, nem tekinthetnek el a demokrácia alapeszméitől. Ellenkező esetben a polgárok határozottan állást foglalnak, hogy helyükre tegyék a dolgokat" - mondta az államfő az Országos Igazságszolgáltatási Intézet végzőseivel tartott találkozón.

Hangsúlyozta: a román nép bebizonyította, olyan társadalomban szeretne élni, amelyben "tiszteletben tartják azt az elvet, miszerint senki és semmi nem állhat a törvény fölött". (agerpres)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS