2020. február 29. szombat
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Százak tüntettek Sepsiszentgyörgyön a Kós Károly szakközépiskola beolvasztási terve ellen

2017. január 31. 20:40, utolsó frissítés: 20:40

Százak tüntettek a sepsiszentgyörgyi városháza előtt kedd délután az önkormányzat határozata ellen, amely szerint a belvárosi Kós Károly Szakközépiskolát a következő tanévtől beolvasztják a külvárosi Puskás Tivadar Szakközépiskolába - közölte a maszol.ro.

A tüntetők egyike Antal Árpád polgármestert idézte, aki korábban a Székely Mikó Kollégium államosítása kapcsán azt mondta: "aki iskoláinkat támadja, azt üzeni, hogy nem akar az erdélyi magyarságnak jövőt ebben az országban".

Komán László, a Kós Károly Szakközépiskola igazgatója felidézte, hogy a sajtóból értesültek az iskolaösszevonásról, és hiába fogalmazták kifogásaikat, másnap már szavazott is az RMDSZ-es többségű önkormányzat. "Oda jutottunk, hogy a román tanácsosok védik a száz százalékban magyar iskolát" - jelentette ki, megemlítvén, hogy csak a két ellenzéki magyar (EMNP), és a román önkormányzati képviselők szavaztak a beolvasztás ellen. Hozzátette: most abban reménykednek, hogy a román prefektus menti meg a magyar tanintézetet.

A tüntetést megelőzően a sepsiszentgyörgyi önkormányzat közleményben tudatta, hogy a sepsiszentgyörgyi iskolahálózat átalakításával nem szűnnek meg szakok, senki nem veszíti el munkahelyét, és kiemelten kezelik a speciális igényű tanulók kérdését. Az önkormányzat álláspontja szerint a Kós Károly iskola integrálásával ésszerűbbé tették az oktatási hálózatot, egyes iskolákban felszámolják a zsúfoltságot, másokban pedig élettel töltik meg a kihasználatlan termeket.

Kiss Imre főtanfelügyelőt, aki szerint a diáklétszám drasztikus csökkenése teszi szükségessé az iskolák összevonását. A főtanfelügyelő szerint Sepsiszentgyörgyön az elmúlt két évtizedben több mint hétezerrel csökkent a diákok száma. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS