2020. január 23. csütörtökZelma, Rajmund
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Elfogadta a kormány a közkegyelemről szóló törvényjavaslatot és a Btk-t módosító rendeletét

2017. január 31. 22:57, utolsó frissítés: 2017. február 01. 08:55

A kormány törvényjavaslatot fogadott el a közkegyelemről, illetve az ítéletek végrehajtásáról, emellett sürgősségi kormányrendelettel elfogadta a Büntető törvénykönyv és a Büntetőeljárási törvénykönyv módosítását - jelentette be kedden este Florin Iordache igazságügyi miniszter.

>>A rendeletről bővebben

"Elfogadtunk egy sor intézkedést azért, hogy megelőzzük az Emberi Jogok Európai Bíróságának (CEDO) egy határozatát. Ez ügyben elfogadtuk az egyes büntetéseket és a szabadságvesztéssel járó nevelő jellegű intézkedéseket kegyelembe részesítő törvény tervezetét. A másik tervezet módosítja és kiegészíti a büntetés-végrehajtást szabályozó 2013/254-es törvényt" - nyilatkozta a miniszter a közkegyelemről és az ítéltek végrehajtásáról szóló törvényjavaslatáról Victoria-palotában.

"A sürgősségi kormányrendelet módosítja és kiegészíti a Büntető törvénykönyvet és a Büntető perrendtartási törvénykönyvet. Gyakorlatilag ezzel a rendelettel összhangba hoztuk a büntető törvénykönyveket az Alkotmánybíróság határozataival, amit vagy a kormánynak, vagy a parlamentnek kellett megtennie" - mondta a Iordache az azonnal hatályba lépő sürgősségi kormányrendeletről. A sürgősségi kormányrendelettel egyebek között megváltoztatták a hivatali visszaélés meghatározását.

A miniszter azt is kijelentette, hogy a két törvényjavaslatot sürgősségi eljárásban fogja tárgyalni a parlament - írja a Mediafax hírügynökség.

Az idei állami költségvetés tervezetének elfogadása érdekében összehívott keddi kormányülés előzőleg nyilvánosságra hozott napirendjén egyébként nem szerepelt az, hogy a kabinet dönteni fog a sokat bírált büntetőjogi tervezetek ügyében is. A miniszter szerint azért fogadták el kedden késő este, 21 óra után a két törvénytervezetet és a Btk.-t módosító kormányrendeletet, mert "ebben az órában volt a kormánynak ülése". (mediafax/mti/agerpres)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS