2020. január 26. vasárnapVanda, Paula
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Rekord gyorsan publikálták a sürgősségi kormányrendeletet a Hivatalos Közlönyben

2017. február 01. 01:44, utolsó frissítés: 01:50

Rekord gyorsan, alig néhány órával a jóváhagyása után, az éjszaka közepén publikálták a Büntető törvénykönyvet és a Büntetőeljárási törvénykönyvet módosító sürgősségi kormányrendeletet a Hivatalos Közlönyben - írja a Hotnews. Ezzel pedig hatályba lépett a sürgősségi kormányrendelet.Florin Iordache igazságügyi miniszter kedd esti a sajtótájékoztatóján nem ismertette szó szerint a rendeletet, csak annyit mondott róla, hogy a korábbi alkotmánybírósági döntésekhez igazítják a büntetőjogot, és a kéthetes társadalmi vita során megfogalmazott észrevételeket is figyelembe vették.

Újságírói kérdésre válaszolva Iordache elismerte, hogy a közvitára bocsátott változathoz képest a rendeletbe bekerült egy olyan cikkely, miszerint nem minősül hivatali visszaélésnek a "jogszabályok kidolgozása, kibocsátása, illetve elfogadása". Arra a kérdésre, hogy ezzel saját magát akarta-e bebiztosítani a kabinet az ellen, hogy a törvénykönyv puccsszerű megváltoztatása miatt bűnpártolással vádolják, a miniszter nem volt hajlandó válaszolni.

Iordache arra a kérdésre is kitérő választ adott, miért volt szükség sürgősségi rendeletre: szerinte a jogszabályok időszerűségéről a kormány hivatott dönteni.

Másik újdonsága a rendeletnek, hogy ezentúl - másodfokú rokonságig - nem lehet majd bűnpártolással vádolni az elkövető családtagjait. Benne maradt a tervezetben az az előírás, miszerint a 200 ezer lejnél kisebb kárt okozó hivatali visszaélésért nem lehet büntető eljárást indítani: ezekben az esetekben polgári per keretében bírságot szabhat ki és akár annak behajtását is elrendelheti a bíróság - magyarázta a miniszter.

A román sajtó szerint most már mindegy, hogy a sürgősségi rendeletet utólag módosítja vagy elveti a törvényhozás, ha a rendelet akár csak néhány óráig is érvénybe volt, akkor a büntetőperekben a vádlott számára kedvezőbb jog elve szerint, a módosított törvénykönyv alapján kell majd ítélkezni. (hírszerk./mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS