2020. január 24. péntekTimót
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Az RMDSZ egyelőre nem döntött arról, hogy felbontja vagy sem a parlamenti együttműködést

2017. február 01. 11:52, utolsó frissítés: 11:56

„A múlt héten megfogalmazott álláspontunk nem változott, továbbra sem értünk egyet azzal, hogy a kormány sürgősségi kormányrendelettel fogadta el a btk. és a büntetőeljárási törvénykönyv módosítását. Kitartunk amellett a szövetségi álláspont mellett, hogy a törvénykönyvet a parlamentnek kell módosítania megfelelő vita után. Aggályosnak tartjuk azt, hogy a kormány kapkodva, ha úgy tetszik, „lefekvés előtt” döntött ebben a kérdésben” - nyilatkozta a Transindex megkeresésére Porcsalmi Bálint, az RMDSZ ügyvezető elnöke.

Elmondta, Dacian Ciolos technokrata kormánya tavaly májusban ugyancsak sürgősségi kormányrendelettel módosította a btk-t, olyan jogköröket adva az ügyészeknek, amelyek a bírók fölé helyezték őket. „Ezzel megalapozta az ügyészi állam kialakulását, de emiatt 2016-ban senki sem tüntetett. Az RMDSZ már akkor sem értett egyet ezzel az eljárással. Nem lehet sürgősségi kormányrendeletekkel kormányozni, nem lett volna szabad a kormánynak megkerülnie a parlamentet, ezért az utcán tüntető emberek felháborodása jogos” - mondta az ügyvezető elnök.

Porcsalmi elmondta, a Szövetég álláspontja szerint a btk.-t módosítani kell, mert legalább 40 pontban alkotmányellenes. „De ezt a parlamentben kell megtenni, és kétségtelenül politikai akaratra, bátorságra van szükség, hiszen az elmúlt években mindig támadások érték azt, aki hozzá akart nyúlni, vagy módosítani akarta a btk.-t” - mondta Porcsalmi, és hozzátette: jelen pillanatban az RMDSZ szakértői azt vizsgálják, hogy az alkotmánybírósági döntéseket milyen mértékben emeli át a kormányrendelet a btk.-ba.

Arra a kérdésünkre, hogy az RMDSZ a történtek miatt felbontaná-e a parlamenti együttműködést a kormánykoalícióval, Porcsalmi úgy nyilatkozott, egyelőre ezzel kapcsolatosan nem született döntés. „Ezt a későbbiekben megvizsgáljuk, itt az a fontos, hogy egyértelmű az RMDSZ álláspontja ebben a pillanatban, és nem értünk egyet a sürgősségi eljárással” - mondta az RMDSZ ügyvezető elnöke. (hírszerk.)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS