2019. november 17. vasárnapHortenzia, Gergő
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Illyés Gergő a btk-módosításról: a PSD nem akarta megvárni Johannis népszavazását

2017. február 01. 18:09, utolsó frissítés: 18:09

A btk. és az büntetőtörvény mielőbbi elfogadása a kormánypártok céljait szolgálta, Johannisnak viszont a folyamat lassítása állt volna érdekében - mondta el megkeresésünkre Illyés Gergely politikai elemző.

Mint kifejtette, a PSD felmérte, hogy a parlamenti vita egyrészt elhúzódhat, másrészt a parlamenti döntés után az államfőhöz kerülne kihirdetésre a módosított jogszabály, aki az Alkotmánybíróság (AB) elé vihetné, és egyszer vissza is küldhetné a parlamentbe. Tehát mindenképpen lassíthatná a folyamatot.

"A kormánypártoknak az az érdeke, hogy a módosítások mielőbb, a Johannis által kezdeményezett népszavazás előtt életbe lépjenek. Ez a népszavazás ugyanis megakadályozhatja, hogy életbe lépjenek a változtatások. Nem közvetlenül, mivel nem ügydöntő népszavazás lesz, ám az AB-nek van egy olyan korábbi döntése, amely szerint a parlament nem dönthet a néppel szögesen ellentétesen egy korábban népszavazáson eldöntött kérdésben, mivel ez sértené azt az alkotmányos cikkelyt, hogy a hatalom a népé. A választási törvény egy korábbi verziója esetében döntött így az AB 2012-ben, kimondva azt, hogy a parlament csak olyan választási törvényt fogadhat el, amely tiszteletben tartja a 2009-es, 300 honatyáról szóló népszavazás eredményét (igen, a mostani választási törvény sem tartja tiszteletben, de ez nem került az AB elé). Tehát a népszavazás – amelynek eredménye könnyen megjósolható – után a parlamentnek meg lenne kötve a keze, mivel az AB vélhetően érvénytelenítene minden olyan módosítást, amely nem tartja tiszteletben a népszavazás eredményét. Ilyen értelemben tehát az AB a népszavazás után alkotmányellenesnek ítélhetné a jogszabályt" - mondta a politológus.

Illyés Gergő szerint tehát Johannisnak az az érdeke, hogy a népszavazás utáni időpontra tolja a módosított btk.-nak az AB elé terjesztését. A kormánypártoknak pedig az volt a fontos, hogy bármi is legyen a jövőben, a módosított btk. lépjen érvénybe, mert ezáltal a bíróságoknak már ezt, a vád alatt álló politikusok számára kedvezőbb törvényt kell figyelembe venniük. A sürgősségi kormányrendelet elfogadásával már biztos, hogy a népszavazás előtt életbe lépnek a változtatások. (hírszerk.)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS