2020. július 12. vasárnapIzabella
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Szabadelvű Kör: a kormányrendelet kisebbségvédelmi eszközökből is próbál visszavenni

2017. február 03. 15:42, utolsó frissítés: 15:42

A Szabadelvű Kör támogatja és szolidaritását fejezi ki a sürgősségi kormányrendelet (OUG 13/2017) visszavonását kérő tiltakozókkal, és az RMDSZ vezetését a PSD-ALDE kormánykoalícióval kötött parlamenti együttműködésről szóló megállapodás újragondolására, felmondásra szólítja fel - írja közleményében a Szabadelvű Kör.

"Aggodalommal tekintettünk a sürgősségi kormányrendelettel elfogadott büntető törvénykönyv-módosításokra. Tanúi lehetünk, hogy a hivatallal való visszaélés büntetését enyhítik vagy eltörlik, amely a kizárólag közhivatalt betöltő személyek védelmét szolgálja, másrészt azt is látnunk kell, hogy a rendelet az esélyegyenlőség és diszkrimináció büntetését radikálisan csökkenti. Ezáltal széles társadalmi csoportokat tesz védtelenné, illetve a kisebbségekhez tartozó személyek ellen elkövetett visszaéléseket jelentékteleníti el. Ez ellen fel kell emelnünk szavunkat" - áll az állásfoglalásban.

Az RMDSZ eddigi törekvése az volt, hogy politikai eszközökkel biztosítsa olyan kisebbségi érdekek érvényesülését, amelyek a esetenként túlmutatnak az érvényben levő jogi szabályozásokon. Ezúttal az ellenkező folyamatnak vagyunk tanúi. - írják.

Az állásfoglalás szerint a kormányrendelet az érvényben levő kisebbségvédelmi eszközökből is próbál visszavenni.

A faji, etnikai, nemzeti, nyelv, vallási, nemi stb. kisebbségek hátrányos megkülönböztetését, a Btk. (286/2009 számú törvény, 297-es cikkelye, 1. és 2. bekezdése) hivatali visszaélésként, két évtől hét évig terjedő börtönbüntetéssel sújtotta eddig. A sürgősségi kormányrendelet ezt a büntetést egy hónaptól egy évig terjedő börtönbüntetésre, vagy pénzbírságra csökkenti. Ez az enyhítés olyan üzenet a tisztségviselők fele, hogy a hátrányos megkülönböztetés elnézhető, és a nőket, a nemzeti, nyelvi, etnikai csoportok tagjait, a krónikus betegséggel vagy fogyatékkal élőket, vagy más kisebbségieket érő diszkrimináció megbocsátható. Ez radikálisan szemben áll a szabadelvűek esélyegyenlőségről, a diszkrimináció minden formájának szigorú tiltásáról vallott nézeteivel. Ezeknek a módosításoknak tanúi vagyunk, de ne legyünk cinkosokká is! - írja még a Szabadelvű Kör elnöksége - Fosztó László elnök, Bognár Zoltán és Eckstein-Kovács Péter alelnökök - által jegyzett állásfoglalás. (hírszerk.)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS