2020. február 24. hétfőMátyás
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Az Alkotmánybíróság elnöke reméli, február 10-e előtt döntés születik a sürgősségi kormányrendeletek ügyében

2017. február 04. 13:25, utolsó frissítés: 13:26

Reméljük, hogy a Btk.-t módosító sürgősségi kormányrendelet ügyében február 10-e előtt döntés születik - nyilatkozta szombaton Valer Dorneanu, az Alkotmánybíróság elnöke.

"Remélem, hogy február 10-e előtt döntünk" - válaszolta Dorneanu, amikor arról kérdezték, hogy mikor tárgyalja az Alkotmánybíróság a Btk.-t módosító sürgősségi kormányrendelet ügyében érkezett alkotmányossági kifogásokat.

Az Alkotmánybíróság csütörtökön regisztrálta a Klaus Johannis államfő által megfogalmazott, az államhatalmak közötti jogi konfliktusra vonatkozó alkotmányossági kifogást és keddig várja az érintett felek álláspontját. Ezt követően tűzik ki a tárgyalási határnapot.

Az Alkotmánybíróság ugyanezeket a határidőket szabta meg Mariana Ghinea, a Legfelső Igazságszolgáltatási Tanács elnökének megkeresésére, aki egyfelől a végrehajtó hatalmat képviselő kormány, másfelől a törvényhozó hatalmat képviselő parlament, illetve a kormány és a bírói hatalmat képviselő Legfelső Igazságszolgáltatási Tanács közötti alkotmányos jellegű jogi konfliktusra hivatkozott.

Ugyanakkor Victor Ciorbea, a Nép Ügyvédje pénteken bejelentette, hogy kifogást emel az Alkotmánybíróságon a Btk.-t módosító 2017/13-as sürgősségi kormányrendelet ellen. (agerpres)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS