2020. július 5. vasárnapEmese
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Băsescu: Johannisnak óriási a felelőssége, ő az egyetlen, aki képes megnyugtatni a kedélyeket

2017. február 04. 15:58, utolsó frissítés: 15:58

Johannis államfőnek óriási felelőssége van, ő az egyetlen, aki képes megnyugtatni a kedélyeket, hogy a tiltakozó akciók ne szabaduljanak el - nyilatkozta péntek este a B1 televízióban Traian Băsescu, a Népi Mozgalom Pártja (PMP) elnöke.

"Klaus Johannis államfőnek óriási felelőssége van, mert - véleményem szerint - ő az egyetlen, aki képes megnyugtatni a kedélyeket, hogy a tiltakozó akciók ne szabaduljanak el. Lássuk, miként alakulnak a dolgok. A magam részéről aggódom" - jelentette ki Traian Băsescu.

Azt mondta: ha ő lett volna az elnök, nem állt volna be egy nem engedélyezett tüntetés soraiba. Másrészt kifejtette: a PMP tagjai úgy szavaznak, ahogy "lelkiismeretük diktálja".

Úgy vélte: a politikusoknak nincs amit a téren keresniük, mert ez csak ártana a tiltakozók hitelének.

Băsescu véleménye szerint a 2017/13-as kormányrendelet minden előírása már érvénybe lépett, beleértve azokat is, amelyekre azt írta, hogy 10 nap múlva lépnek érvénybe. A volt államfő szerint ez azért van így, mert az Alkotmány115 cikkelyének (5) bekezdése a következőképpen fogalmaz: "a sürgősségi rendelet csak az illetékes házhoz sürgősségi eljárással való megvitatásra való benyújtása után, és a Románia Hivatalos Közlönyében való közzététele után lép hatályba."

Băsescu, bár elsimeri, hogy "nem alkotmány tanár", úgy véli: ezek szerint a sürgősségi rendelet teljes egészében életbe lépett, mert a "kormány nem rendelkezhet az alkotmány fölött".

"És még van egy jele annak, hogy érvénybe lépett: az, hogy megtámadták. Nem emelhetsz kifogást az Alkotmánybíróságon egy olyan törvény ellen, ami nincs érvénybe. Tehát világos, hogy az államfő, a Nép Ügyvédje, a Legfelső Igazságszolgáltatási Tanács, a főügyész, akik megtámadták a rendeletet elismerik, hogy érvényben van" - szögezte le Traian Băsescu. (agerpres)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS