2019. november 14. csütörtökAliz
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Három megyében is áradások vannak már

2017. február 05. 17:38, utolsó frissítés: 17:38

Több maroshévízi (Topliţa) gazdaságot elöntött a víz vasárnap délután, miután a hirtelen jött felmelegedés hatására jégtorlaszok alakultak ki a Maros folyón.

A Hargita Megyei Sürgősségi Felügyelőség sajtószóvivője szerint az egyik jégtorlasz Maroshévíz kijáratánál alakult ki, ennek nyomán víz alá került több udvar és gazdaság. A háztáji állatokat a tűzoltók mentették meg az elpusztulástól.

A Maros folyón levő egyik híd közelében is jégtorlasz keletkezett, itt is több gazdaságot áraszthat el a víz, ha kilép medréből a folyó.

Mindkét jégtorlasz 500 méter hosszú és 40 centiméter vastag, de mivel lakott terület közelében vannak, ne lehet őket robbantással megbontani, ezért a Maros Vízügyi Igazgatóság segítségét kérték ezek gépi feltörésére.

Fehér megyében is áradásokat okoztak a jégtorlaszok. Több hegyvidéki településen összesen 18 házat, 19 gazdaságot, hat udvart és 12 hektár legelőt árasztott el a medréből kilépett folyó; 25 személynek kellett elhagynia otthonát.

Áradások voltak továbbá Maros megyében is, Palotailván (Lunca Bradului) pélédul 20 udvart és gazdaságot öntött el a víz vasárnap az esőzések, illetve a Maros folyón keletkezett jégtorlaszok miatt - tájékoztatott a Maros Megyei Horea Sürgősségi Felügyelőség sajtószóvivője.

Cristian Virag szerint délután 3 órakor Marosvécs (Brâncoveneşti), Disznajó (Vălenii de Mureş), Füleháza (Filea), Galonya (Gălăoaia), Palotailva (Lunca Bradului), Ratosnya (Răstoliţa) és Gödemesterháza (Stânceni) környékéről érkezett jelentés a folyón megindult jégtáblákról, a Görgény folyón pedig Görgénysóakna (Jabeniţa), Görgényhodák (Hodac) és Libánfalva (Ibăneşti) környékéről jelentettek hasonló problémákat.

A szóvivő szerint a bőséges esőzések miatt Szászrégenben elárasztott a víz egy pincét, Dicsőszentmártonban pedig hét udvar került víz alá.

A szóvivő azt is elmondta, a meteorológiai figyelmeztetések alapján még csütörtökön elrendelték a megye önkormányzatai számára a meder- és ároktisztítást, illetve a vízfolyások figyelemmel követését, hogy ne adódjanak problémák a lakott területeken. Amennyiben gondot észlelnek, az önkormányzatoknak kötelességük azonnal értesíteni az illetékes hatóságokat - tette hozzá Virag. (agerpres)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS