2020. február 29. szombat
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Tăriceanu: Johannis sötét politikai erők aktív partizánja lett

2017. február 06. 16:02, utolsó frissítés: 16:02

Klaus Johannis államelnöknek közbe kellene lépnie a tüntetések elmérgesedésének elkerülése végett és el kell állnia a "választási eredmények érvénytelenítésére törekvő terveitől", ellenkező esetben "súlyos felelősséget kell felvállalnia a román néppel szemben" - nyilatkozta Călin Popescu-Tăriceanu, a szenátus elnöke.

"A leghatározottabban kérem, hogy álljon el antidemokratikus tervétől és ne próbálja megfordítani a választások eredményeit, mondjon le alkotmányellenes tevékenységeiről és hatáskörének megfelelően intézkedjen, hogy a felelősségteljes, demokratikus politikai cselekedetek megállítsák az utcai tüntetések elmérgesedését. Ellenkező esetben, amellett, hogy nem sikerül véghezvinnie a választási eredmények érvénytelenítésére törekvő terveit, még a román néppel szemben is komoly felelősséget kell vállalnia" - írta az államelnöknek címzett nyílt levelében Tăriceanu.

A felsőház elnöke szerint Johannisnak államelnökként kötelessége lenne tudomásul venni a december 11-ei választások eredményeit és elfogadnia, hogy az általa támogatott pártok ellenzékben maradtak.

"Románia elnökének arra kellett volna biztatnia mindenkit, hogy a parlamenti párbeszéd vegye át a tüntetések helyét a 2017/13-as rendelet eltörlését követően. Az Ön hallgatása többek között a tüntetések elmérgesedésére való biztatás, amelyek megalapozatlanok a rendelet eltörlését követően és több mint beszédes 'az én kormányom' beiktatására vonatkozó tervekkel kapcsolatban, a választások eredményeivel ellentétesen" - állítja Tăriceanu.

A szenátus elnöke felkért minden politikai vezetőt, hogy szüntessék meg a tüntetéseket, mert szerinte rossz irányt vehet a mostani helyzet és hatásait nem lehet előre megjósolni.

"Ha valóban a rendeletek miatt tüntettek az emberek, akkor a rendelet eltörlését követően a tiltakozásokat abba kellett volna hagyniuk. Nem így történt, mert a tüntetők egy része egy újabb követeléssel állt elő, hogy a kormány mondjon le" - mondja Călin Popescu-Tăriceanu.

A szenátus elnöke szerint az államfő cselekedetei "sötét politikai erők aktív partizánjává" minősítették át Johannist, és már "nem alkalmas az Alkotmány által biztosított közvetítői szerepkör betöltésére" - írta nyílt levelében Călin Popescu-Tăriceanu.

"Az Ön kijelentéséből, miszerint 'az én románjaim az utcákon vannak' az következik, hogy két kategóriából állt a tömeg: olyan polgárokból, akik különféle politikai meggyőződéseket vallanak, de őszintén elégedetlenek voltak a rendelettel, és a második kategória, akik olyan pártok támogatói, akik veszítettek a választásokon és számukra ez egy jó kifogás volt a választási eredmények érvénytelenítésére. Ön is a második kategóriához tartozik, sőt ennek a mozgatórugója" - áll a nyílt levélben. (agepres)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS