2020. július 12. vasárnapIzabella
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Kelemen javasolni fogja, hogy az RMDSZ csak a bizalmatlansági indítvány vitáján vegyen részt, a szavazáson ne

2017. február 06. 21:50, utolsó frissítés: 21:52

Azt fogja javasolni Kelemen Hunor RMDSZ-elnök a szövetség törvényhozóinak, hogy vegyenek részt a Sorin Grindeanu vezette kormány ellen benyújtott bizalmatlansági indítvány parlamenti vitáján, de a szavazáson ne.

Kelemen az Agerpres hírügynökségnek úgy nyilatkozott, hivatalos döntés kedden lesz, de személyes véleményét megosztja. Úgy vélte, jelen pillanatban egyformán nehéz megszavazni a bizalmatlansági indítványt, és ellene szavazni is. A döntést a parlamenti csoportok hozzák meg.

Kelemen elmondta, jelenleg nem lehetséges megbuktatni a kormányt, mivel a koalíciót alkotó PSD-nek és ALDE-nak 54%-os többsége van a parlamentben, másfelől úgy gondolja, a bizalmatlansági kezdeményezői nem is azért nyújtották be, mert át akarnák venni a hatalmat, hanem vitát akartak kezdeményezni.

"Tegyük fel, hogy megbukik a kormány: kit javasolnak akkor miniszterelnöknek, milyen többség lesz, milyen kormányprogrammal? Ezeket is el kell mondani, ha valaki meg van győződve arról, hogy megvan a lehetősége, és kifejezett célja is, hogy megbuktassa a kormányt. Ha csak vitát szeretne, és a bizalmatlansági indítvány csak egy alkotmányos eszköz erre, akkor minden sokkal egyszerűbb. Én azt hiszem, jelenleg, akik aláírták és kezdeményezték a bizalmatlansági indítványt, csak ezekre az aspektusokra gondoltak, nem készülnek kormányváltásra" - mondta Kelemen a hírügynökségnek.

A szövetségi elnök szerint a bizalmatlansági indítvány mindig jól jön, olyan eszköz, amely által a parlament egyik alapvető szerepét, a kormány ellenőrzését gyakorolja.

Kelemen ismét kijelentette, hogy hibának tartja a Büntető törvénykönyv és a Bünetőeljárási törvénykönyv sürgősségi kormányrendelettel történő módosítását.

Arra a kérdésre, hogy le kell-e mondania az igazságügyi miniszternek, Kelemen úgy válaszolt, nem adhat tanácsokat, de úgy véli, hogy lesznek politikai vagy személyes következmények, és a kormánykoalíciónak nehéz lesz kezelnie az elmúlt napokban kialakult helyzetet.

"Mindenképpen nehéz, ha nem lehetetlen lesz koherensen, átláthatóan és korrekten kormányoznia ennek a kormánynak ilyen bakikkal, ez a helyzet. Két hónap sem telt el a választások óta, és máris sikerült a társadalom egy nagy szeletét maguk ellen fordítaniuk. Ilyen nem történt 27 év alatt. Történt még mandátum felénél, egy év után, három év után, mint Boc vagy Ciorbea esetében, de nem két hónappal később. Ez valami elképesztő" - mondta Kelemen.

A tüntetések folytatásáról a szövetségi elnök kijelentette: a politikusoknak ezt el kell fogadniuk. "Azért omlott össze a diktatúra, hogy mindenki mondhassa el, amit akar. (...) Nekem semmiféle problémám nincs a tüntetőkkel" - mondta. (agerpres via hotnews)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS