2020. július 12. vasárnapIzabella
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Illyés Gergely: a parlamenti együttműködési megállapodásnak nem igazán van alternatívája

2017. február 07. 18:18, utolsó frissítés: 18:18

A Nemzetpolitikai Kutatóintézet elemzője szerint helyén marad a PSD-ALDE kormány, ugyanakkor a jövőben is konfliktusos helyzetre kell számítani, az RMDSZ pedig a parlamenti erőviszonyok alapján meglehetősen kellemetlen helyzetben van, a parlamenti együttműködések nem igazán van alternatívája.

Illyés Gergely kedden az MTI-nek elmondta: a kormánypártok 54%-os parlamenti többsége miatt a bizalmatlansági indítvány megszavazására nincs esély.

Kitért arra is: bár a vitatott kormányrendeletet visszavonták, jelezték, hogy parlamenti eljárással szeretnék a büntető törvénykönyvet módosítani. Ennek tartalmáról még semmit nem tudni, annyit közöltek, hogy széles körű, akár több hónapos konzultáción vitatnák meg, s ebbe a szakmai szervezeteket, valamint akár a Velencei Bizottságot is bevonnák. A kutató szerint a módosításra valóban szükség van, hiszen az alkotmánybíróság számos ponton kifogásolta a jelenlegi törvényt, és több cikkelyt fel is függesztettek.

Megjegyezte: a parlament előtt van a közkegyelmi törvénytervezet is, ezt nem kormányrendelettel kívánták módosítani. Ez is rendkívül vitatott, bár az elmúlt napokban már kevesebb szó esik róla.

Illyés Gergely arról is beszélt, hogy az államfő várhatóan a közeljövőben kiírja a korrupcióellenes küzdelemre vonatkozó népszavazást. Kiemelte: a téma továbbra is nagyon erőteljesen szerepel majd a politika napirendjét, viták ezentúl is várhatóak.

Az ellenzék szempontjából "probléma", hogy két hónappal ezelőtt voltak a választások, s demokratikus úton ezt a kormányt leváltani nem lehet. Romániában nagyon nehéz előrehozott választásokat "kierőszakolni" az alkotmány miatt, erre egyáltalán nem számít az elemző. Hozzátette: az államfőnek sincs olyan jogköre, hogy a miniszterelnököt visszahívja.

Az elemző arra számít, hogy a tüntetések intenzitása csökkenni fog, már a rendelet visszavonása is csökkentette az indulatokat. Ugyanakkor ha népszavazás lesz, akkor ehhez kampány is kapcsolódni fog, és ha nem is több százezres nagyságrendben, de gyakran lesznek tömegtüntetések.

Illyés Gergely az RMDSZ helyzetéről szólva rámutatott: a kormányoldalnak kényelmes többsége van, az ellenzék megosztott. Valójában egyik oldalnak sincs szüksége az RMDSZ-re, a kormányoldalnak nem kell a többséghez, az ellenzék pedig velük sem tud kormányt buktatni. A kormány és az RMDSZ közötti parlamenti együttműködési megállapodásnak pedig nem igazán van alternatívája - mondta.

"Rossz helyzetben van az RMDSZ, hiába volt jó a választási eredmény, a parlamenti aritmetika úgy alakult, hogy nincs rá szükség, és az RMDSZ súlya jelenleg csekély a bukaresti politikában" - fogalmazott Illyés Gergely, hozzátéve: a párt rá van utalva a kormánypártok párbeszédkészségére és jóindulatára. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS