2020. július 5. vasárnapEmese
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Kemény bírságot kapott a România tévé félretájékoztató szalagcímei miatt

2017. február 08. 10:10, utolsó frissítés: 10:45

40.000 lejre bírságolta kedden az Országos Audiovizuális Tanács (CNA) a România tévét a szalagcímekbe foglalt üzenetek miatt, amelyekkel a testület szerint megszegte a csatorna az audiovizuális törvényt.

A javaslatot Răsvan Popescu, a CNA alelnöke terjesztette elő, miután három javaslatot előzőleg elutasított a testület.

A CNA szerint a január 18-án, 19-én, 20-án és 25-én érkezett összesen 923 panasz elemzését követően a tanács úgy döntött, hogy a România tévé megszegte a tárgyilagos tájékoztatás elvét.

Az RTV olyan szalagcímeket közölt, mint: "Johannis nyomást gyakorol a Grindeanu kormányfő által hozott döntésekre; Johannis, háborús jelzések; Sosem látott nyomásgyakorlás a Grindeanu-kormányra; Az államelnök bosszúja; Mit tervelt ki Johannis; Amnesztia- és közkegyelmi törvényt kér Johannis a kormánytól".

Az audiovizuális törvény előírásai értelmében a szolgáltatóknak kötelességük tárgyilagosan tájékoztatni a közönséget. Amennyiben valakit törvénytelen vagy erkölcstelen tettek elkövetésével vádolnak meg, e kijelentéseket bizonyítékokkal kell alátámasztani. Az érintettnek ugyanakkor jogában áll válaszolni az ellene felhozott vádakra, a műsorvezetőnek pedig jeleznie kell, ha az illető nem kíván élni ezzel a joggal. Az audiovizuálist törvény arra is kitér, hogy a képernyőn megjelenített feliratoknak minél pontosabban kell ismertetniük a tényeket és adatokat. (agerpres)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS