2020. július 11. szombatNóra, Lili
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Elbukott a Grindeanu-kormány elleni bizalmatlansági indítvány

2017. február 08. 12:09, utolsó frissítés: 15:40

UPDATE: A bizalmatlansági indítvány - a várakozásoknak megfelelően - elbukott. A szavazáson nem vett részt az RMDSZ, de a kormánypártok sem. A törvényhozók ugyanakkor az ülésteremben maradtak, hogy biztosítsák a kvórumot. Az indítvány mellett 161 törvényhozó voksolt, ami nem volt elég a kormánybuktatáshoz, hiszen ehhez 233 szavazat kellett volna.

UPDATE: Alkotmányos joguk a liberálisoknak bizalmatlansági indítványt beterjeszteni, a jelenlegi kezdeményezés azonban okafogyottá vált - mondta Sorin Grindeanu miniszterelnök.

"Van egy költségvetésünk, amely jólétet és fejlődést biztosít az embereknek. Minden eszközünk adott arra, hogy gyakorlatba ültethessük kormányprogramunkat, amely decemberben megszerezte a szavazópolgárok elsöprő többségének voksát. Ma, egy hónappal a kormány beiktatása után, ismét alkalmunk adódott a találkozásra. Az ellenzék bizalmatlansági indítványt nyújtott be. Kollégáink alkotmányos joga ezt tenni. De mindenképpen meg kell említenem azt a tényt is, hogy ez a bizalmatlansági indítvány okafogyottá vált" - mondta beszédében a kormányfő.

A miniszterelnök hozzátette, "komoly dolgokról" lévén szó, ehhez méltó szakmaiságra valló hozzáállást vár el a PNL-től. (agerpres)

UPDATE: Klaus Johannis államfőnek fő célja, hogy ismét az ő "saját kormánya" kerüljön hatalomra - mondta Sorin Grindeanu miniszterelnök a bizalmatlansági indítvány vitáján.

"Hallhatták tegnap az elnök beszédét. A szlogeneken, illetve azon túlmenően, hogy a tiltakozásokba kapaszkodva próbálja visszaszerezni hitelét, nyilvánvaló, hogy Johannis államfő legégetőbb vágya az, hogy ismét saját kormánya vezesse az országot" - modta Grindeanu. (agerpres)

Délben kezdődik a Sorin Grindeanu vezette kormány ellen benyújtott bizalmatlansági indítvány parlamenti vitája. Ezután szavazásra bocsátják.

A bizalmatlanságit a PNL és az USR nyújtotta be. A PMP bejelentette, hogy támogatják. Az RMDSZ részt vesz a vitán, de szavazni nem fog.

Arra nincs matematikai esély, hogy a a bizalmatlansági indítványt megszavazzák: a PSD-nek és az ALDE-nak együtt 54%-a van a parlamentben. (hírszerk.)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS