2020. február 19. szerdaZsuzsanna
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Döntött az Alkotmánybíróság a 13-as sürgősségi kormányrendeletről

2017. február 08. 14:37, utolsó frissítés: 16:37

Nem áll fenn alkotmányos természetű jogi konfliktus a hatalmi ágak között a 2017/13-as számú sürgősségi kormányrendelet elfogadásával kapcsolatban - mondta ki szerdai ítéletében az Alkotmánybíróság.

A testület szerdán tárgyalta Klaus Johannis államfő, illetve a Legfelső Bírói Tanács (CSM) elnöke, Mariana Ghena által benyújtott, a hatalmi ágak között fennálló konfliktus megállapítására vonatkozó igénylést.

"Igaz, hogy az államhatalmi ágak szétválasztásának elve alapján a parlament hatáskörébe tartozik az, hogy organikus törvényeket hozzon. A kormánynak ez nem tartozik a hatáskörébe, az alkotmány azonban lehetőséget biztosít arra, hogy rendkívüli helyzetekben a törvényhozói hatalom felruházza a kormányt egyszerű vagy sürgősségi rendeletek kibocsátására vonatkozó jogkörrel. (...) Ha rendkívüli helyzetet kell megoldania, a kormány sürgősségi rendeletet bocsáthat ki. E tekintetben tehát nem nincs szó semmiféle konfliktusról, mert a kormány a törvény szerint járt el" - mondta az Alkotmánybíróság elnöke.

Valer Dorneanu azt is hozzátette, azt, hogy ez esetben indokolt volt-e sürgősségi rendeletet hozni vagy sem, nem a taláros testület hatáskörébe tartozik eldönteni.

Az alkotmánybíróság csütörtökön a nép ügyvédjének alkotmányossági kifogását fogja vizsgálni a kormányrendelettel kapcsolatban. (agerpres, hírszerk.)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS