2019. november 13. szerdaSzilvia
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

A PNL számára is fontos a Btk. összhangba hozása az Alkotmánybíróság határozataival

2017. február 08. 18:12, utolsó frissítés: 18:17

A Nemzeti Liberális Párt (PNL) lépéseket fog tenni annak érdekében, hogy összhangba kerüljön a Büntető törvénykönyv és a Büntetőjogi perrendtartási törvénykönyv az Alkotmánybíróság határozataival - jelentette ki Raluca Turcan, a PNL ügyvivő elnöke az Alkotmánybíróság azon döntésének kihirdetése után, miszerint nem áll fenn alkotmányos természetű jogi konfliktus az államhatalmi ágakat képviselő intézmények között.

"Az Alkotmánybíróság döntéseit tiszteletben kell tartani. Amint már korábban is nyilatkoztam, a PNL összhangba fogja hozni az Alkotmánybíróság határozatait a büntető törvénykönyvekkel. Az a természetes, ha az állam intézményei függetlenül működnek, ha egyensúlyban vannak az államhatalmi ágak, és ha nem történik több visszaélés, nyomásgyakorlás a hatalmi ágak között, amint az megtörtént, amikor a kormány nyomást gyakorolt más állami intézményekre" - mondta a liberális politikus.

Az Alkotmánybíróság szerdai ítéletében mondta ki, hogy nem áll fenn alkotmányos természetű jogi konfliktus az államhatalmi ágakat képviselő intézmények között. A testület szerdán tárgyalta Klaus Johannis államfő, illetve a Legfelső Igazságszolgáltatási Tanács (CSM) elnöke, Mariana Ghena igénylését, amelyet a 2017/13-as kormányrendelet kapcsán nyújtottak be a hatalmi ágak között fennálló konfliktus megállapítására vonatkozóan.

Az Alkotmánybíróság elnöke, Valer Dorneanu szerint sem a joghatóság és a kormány, sem a parlament és a kormány között nem áll fenn ilyen jellegű ellentét az ügyben. (agerpres)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS