2020. január 26. vasárnapVanda, Paula
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Tariceanu is az Alkotmánybírósághoz fordul

2017. február 08. 19:01, utolsó frissítés: 19:01

Az Alkotmánybírósághoz fordul Călin Popescu-Tăriceanu, mivel szerinte alkotmányos természetű jogi konfliktus van Románia kormánya és a Főügyészség között, az Országos Korrupcióellenes Ügyészség (DNA) révén.

A szenátus elnöke szerint az alkotmányos természetű jogi konfliktust a DNA ügyészeinek eljárásai idézték elő, amelyek során a Büntető törvénykönyvet és a Büntetőjogi perrendtartási törvénykönyvet módosító sürgősségi kormányrendeletek kidolgozásának körülményeit vizsgálták - olvasható a szenátus részéről az AGERPRES hírügynökséghez szerdán eljuttatott közleményben.

Călin Popescu-Tăriceanu szerint a jogszabály megalkotása szükségességének és körülményeinek vizsgálatával a Főügyészség képviselői 'a kormány hatáskörének bizonyos elemeit bitorolták'.

Az alkotmányossági kifogásban a szenátus elnöke azzal érvel, hogy a 13-as kormányrendelet a román állam büntetőjogi politikáját érintő kérdéssel foglalkozik, márpedig a büntetőjogi politikával kapcsolatos intézkedések a parlament és a kormány hatáskörébe tartoznak, minden más hatóságnak csak véleményezési joga van a kérdésben.

A dokumentum végén Călin Popescu-Tăriceanu kéri, hogy az Alkotmánybíróság döntése nyomán szögezze le, hogy a jövőben a bűnüldöző szervek nem folytathatnak nyomozást jogszabályok kidolgozásának szükségessége ügyében. (agerpres)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS