2020. február 19. szerdaZsuzsanna
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Kinevezte Johannis Ana Birchallt ideiglenes igazságügyi miniszternek

2017. február 10. 16:24, utolsó frissítés: 16:24

Klaus Johannis államfő pénteken kinevezte Ana Birchallt ideiglenes igazságügyi miniszterré.

Birchall a büntető törvénykönyvet és a büntető perrendtartást módosító, vitatott kormányrendelet elfogadását kezdeményező Florin Iordache helyét foglalja el, aki az elmúlt napok tüntetéssorozata nyomán csütörtökön benyújtotta lemondását. Az európai ügyekért felelős tárcát is vezető Birchall kinevezését a kormány javasolta csütörtökön.

Az elnöki hivatal tájékoztatása szerint Johannis aláírta a Iordache felmentéséről és a Birchall kinevezéséről szóló rendeleteket.

Felmentette tisztségéből az államfő pénteken Florin Jianut is, aki a múlt csütörtökön nyújtotta be lemondását a kereskedelmi és vállalkozásfejlesztési miniszteri tisztségből, tiltakozásképpen amiatt, hogy a kabinet az utcai tüntetések ellenére január 31-én sürgősségi rendelettel módosította a Btk.-t.

Jianu helyére az elnök a kormány javaslata alapján Alexandru Petrescut nevezte ki, aki a gazdasági miniszteri tisztséget is betölti.

Az alkotmány szerint ideiglenes jelleggel 45 napig lehet vezetni egy minisztériumot.

A kormányellenes tüntetések tizedik napja tartanak. A tiltakozók az ellenzékkel együtt azzal vádolják a kormányt, hogy a korrupt politikusoknak kedvező vitatott rendeletet a nép akarata ellenére fogadták el az éjszaka leple alatt. A tüntetések résztvevőinek száma megcsappant, miután a kormány hatályon kívül helyezte a vitatott rendeletet, ugyanakkor a hatályon kívül helyezés véglegessé válásához a sürgősségi rendeletet még a parlamentnek is el kell fogadnia. A héten a kormány "túlélte" a törvényhozói testületben az ellenzék kezdeményezésére megtartott bizalmi szavazást. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS