2020. január 24. péntekTimót
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Caritas: felfüggesztette a minisztérium a szociális szolgáltatásokat nyújtó szervezetek támogatását

2017. február 10. 19:13, utolsó frissítés: 19:13

A Gyulafehérvári Caritas szerint a munkaügyi minisztérium felfüggesztette februárra az otthoni beteggondozási program támogatásának folyósítását, az intézkedés nyomán több mint 1.000 személy ellátása kerül veszélybe.

Péter György, a Caritas szociomedikális részlegének igazgatója pénteken úgy nyilatkozott az AGERPRES hírügynökségnek, hogy a döntés előzmény nélküli, konzultálás nélkül döntöttek, ez pedig nemcsak a rászorulókat, hanem az egyesület munkatársait is negatívan érinti, akik így munkahely nélkül maradhatnak.

"A távozóban lévő kormány a 2017-es évre jóváhagyta a támogatást a szociális szolgáltatásokat nyújtó szervezetek, alapítványok számára. A mostani kormány, Olguţa Vasilescu asszonnyal, felfüggesztette februárban ezt a támogatást. Ez azt jelenti, hogy az alkalmazottaink 20 százalékát el kell bocsátanunk, és csökken a gondozottak száma is. Ez egy általános helyzet, az ország összes szolgáltatóját érinti, és nem hivatalosan úgy értesültem, hogy ezt a februári csökkentést egész évre meghosszabbítanák" - nyilatkozta Péter György.

Az igazgató szerint a Caritas ápolói körülbelül 5.000 háztartásba látogatnak el Hargita, Kovászna, Maros, Brassó, Hunyad és Fehér megyékben is, ahol 6.500 idős, fogyatékos, krónikus vagy ágyhoz kötött beteget ápolnak. Ezeknek a személyeknek nemcsak a gyógyulásban segítenek az ápolók, hanem a ház körüli teendőkben, bevásárlásban is.

Az idézett forrás szerint a munkaügyi minisztérium döntése miatt több mint 1.000 személy esik el a szolgáltatásoktól, akik nem tudják fedezni teljes mértékben a költségeket.

Péter György elmondta, az otthoni beteggondozás támogatásában az állami finanszírozás mellett a helyi önkormányzatok is segítenek, illetve az összeg egy részét maguk az érintettek állják, az állami finanszírozás kiesése azonban nagy hiányosságokat fog eredményezni a program folytatásában.

"Én többször hangsúlyoztam, hogy az lenne a megoldás, ha a munkaügyi minisztérium nem avatkozna bele, hanem a helyi önkormányzatok számára utalják a szociális gondozásra szánt összegeket (...) így nem lehet felépíteni egy szolgáltatást, mert folytonosságot kell biztosítanunk, nálunk pedig évről évre változik minden. Így nem lehet! A szenvedő személyek pedig nem vonulhatnak utcára tüntetni, mert otthon vannak, ágyhoz kötött betegek. Az ő sorsuk senkit sem érdekel" - magyarázta Péter György. (agerpres)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS