2020. február 19. szerdaZsuzsanna
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Elkészült a bukaresti tüntető fantomképe

2017. február 12. 11:59, utolsó frissítés: 11:59

Elkészítette a bukaresti tüntető fantomképét a Politikai Eszmék Kutatóközpontja (Centrul de Studii in Idei Politice, CeSIP) nevű kutatócsoport. A kérdőíveken alapuló felmérést február 5-én végezték, amikor az eddigi legtöbb, közel 300 ezer ember gyűlt össze a Victoria téren.

A felmérés szerint a tüntetők között többségben voltak a férfiak (66%), közöttük is a 28-33 évesek, illetve az egyetemi végzettséggel (alapképzés) rendelkezők.

A megkérdezettek 83 százaléka mondta, hogy voltak szavazni az előző választásokon, közel 70 százalékuk pedig korábban is részt vett már tüntetéseken - közülük legtöbben a Colectiv-tűzvész utániakon.

A felmérésben 1-től 6-ig pontozni kellett azokat az érzelmeket is, amelyeket az utóbbi napokban éreztek (1 - legkevésbé, 6 - leginkább). Eszerint a legerősebb érzelemnek a szolidaritás bizonyult, 5,71-es átlaggal, legkevésbé bizalmat éreztek (3,32 pont). 3 és 5 közötti átlag pontszámot kapott még a düh, a remény, a frusztráltság és a kiábrándultság.

A felmérésben korrupcióval kapcsolatos kérdéseket is feltettek. A korrupció legfontosabb okainak a nepotizmust és a gazdasági érdekeket nevezték meg; pártok közül a legkorruptabbnak a PSD-t és az ALDE-t, legkevésbé korruptnak az USR-t tartották.

A teljes felmérés, illetve módszertani információk itt találhatók. (hírszerk.)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS