2020. július 5. vasárnapEmese
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Băsescu szerint a Grindeanu-kormánynak mennie kell

2017. február 12. 17:56, utolsó frissítés: 17:56

Egyetért a Győzelem téren tüntetőkkel, akik a Grindeanu-kormány lemondását követelik, de egyetért az ellentüntetőkkel is, akik szerint a választások eredményeit tiszteletben kell tartani és a PSD-nek kormányon kell maradnia - nyilatkozta vasárnap a Népi Mozgalom Párt (PMP) elnöke, Traian Băsescu.

Băsescu egy televíziós műsorban azt nyilatkozta, hogy a kormánynak mennie kell, mert "megpróbáltak hazudni" és "külpolitikai szempontból bezárkózott kormány" a jelenlegi.

"A kormánynak mennie kell (...) Amíg a nyugati kancelláriákban Grindeanu miniszterelnök jelenik meg, addig ennek a kormánynak problémái lesznek. A PSD-nek nagyon gyorsan egy új kormányfőt kellene kineveznie és egy új kormányt felállítania" - nyilatkozta Traian Băsescu a közszolgálati televízió egyes csatornáján.

A volt államelnök nem ért egyet azonban a tüntetők azon kérésével, hogy "ne nyúljanak" a Büntető törvénykönyvhöz. Szerinte kötelességük javítani a Btk. cikkelyeit, amelyek nem egyértelműek és ezáltal csökkentik a gyanúsítottak védekezési lehetőségeit.

Băsescu szerint a Grindeanu-kormány legnagyobb hibája az volt, hogy csak a Btk. bizonyos cikkelyeit akarták módosítani, azt a benyomást keltve, hogy a "politikai ügyfeleiket" akarják védeni.

"Az volt a legnagyobb hibájuk, hogy egy túl szűk réteget választottak. Ha a Büntető törvénykönyvet és Büntetőjogi perrendtartási törvénykönyvet úgy módosították volna, hogy az megfeleljen az Alkotmánybíróság határozatainak és az EU 343-as ajánlásának, akkor teljes körű módosítást kellett volna végrehajtaniuk, nem csupán két-három cikkelyt módosítani, azt a benyomást keltve, hogy valakik érdekében változtattak. Ugyanez a benyomásom a közkegyelmi törvénytervezettel kapcsolatban is. Csupán néhány kategória részesült volna kegyelemben (...) ha nem szélesítik a kedvezményezettek körét, akkor ismét gyanúsíthatóak lesznek, hogy bizonyos köröket szolgálnak ki" - nyilatkozta Băsescu. (agerpres)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS